Toolkit voor het onderwijs
Toolkit voor onderwijs
In de toolkit vind je informatie over de Bibliotheek op school en materialen voor leesbevordering en mediabewuste informatievaardigheden.
De Bibliotheek op school in zeven bouwstenen
Met deze aanpak werken bibliotheken, scholen en gemeenten op strategisch niveau structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen en jongeren. Het doel is een aantoonbare bijdrage aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs en het stimuleren van meer lezen, op school en thuis.
- Strategische netwerksamenwerking is geborgd in beleid van school, bibliotheek en gemeente.
- Actuele en gevarieerde (digitale) collectie in een inspirerende leesomgeving verrijkt het leesonderwijs.
- Deskundige leesmediaconsulent van de bibliotheek adviseert en ondersteunt de deskundige lees/taalcoördinator en het team van de school.
- Dagelijks aandacht voor lezen en media bewuste informatievaardigheden via werkvormen, activiteiten en campagnes.
- Jaarlijkse doelen en activiteiten worden vastgelegd in een lees- en/of mediaplan.
- Jaarlijkse doelen worden bepaald op basis van gemonitorde resultaten.
- Digitale diensten voor het zoeken en uitlenen van boeken, het stimuleren van lezen en het vinden van betrouwbare informatie.
Leesmonitor
Gaan we meer of minder lezen? Worden kinderen vaardiger of minder vaardig in lezen? Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.
Meer weten?
Neem voor vragen over de mogelijkheden en kosten van de Bibliotheek op school in jouw school contact op met de lokale bibliotheek of stuur een email naar het landelijke kernteam.