Thuis lezen met de Bibliotheek op school

 

Door vaak te lezen leer je je beter concentreren en inleven in een ander.
Onderzoek laat bovendien zien dat jongeren die na school lezen nog sneller beter in taal worden. Een ouder of verzorger kan daarbij het verschil maken. De Bibliotheek op school ondersteunt het thuislezen met leuk en interessant materiaal. De volgende tips om thuis te lezen zijn bewezen goed voor leesvaardigheid.

 

Lees voor

Niet alleen zelf of samen lezen maakt een betere lezer. Ook voorlezen helpt daarbij, ook voor jongeren. Bovendien kan het hen inspireren tot zelf (verder) willen lezen. Het is goed voor de leesontwikkeling dat jongeren door méér dan één persoon, bijvoorbeeld een ouder, worden voorgelezen.

Praat over het verhaal

Een jongere die naar een verhaal luistert wil daar graag vragen over stellen. Maak daar ruimte voor. Neem af en toe een moment om te praten over hoe het verhaal verder kan gaan. Je kunt de jongere het verhaal ook zelf laten navertellen. Dit zorgt ervoor dat ze het verhaal nog beter snappen. Als het kan, kun je ook de lastige woorden in de tekst bespreken. Gebruik afbeeldingen in het boek, of andere voorbeelden, om uitleg te geven.

Geef een boek cadeau

Geef een jongere een boek cadeau dat het graag willen hebben. In de boekwinkel helpen ze je graag iets moois uitzoeken.

Ga samen naar de Bibliotheek

Inspireren tot lezen wordt makkelijk in een wereld vol boeken. Bezoek samen de Bibliotheek bij jou in de buurt. Laat zien hoeveel leuks er te ontdekken is. Je kunt in de Bibliotheek ook makkelijk om advies vragen.

Word lid van de Bibliotheek

Een Biebpas is tot 18 jaar gratis. Met een Biebpas kunnen jongeren boeken lezen in de Bibliotheek en na registratie bij de online Bibliotheek kunnen zij e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen.

Geef boeken een plek in huis

Laat jongeren thuis hun boeken op een eigen plek zetten die goed zichtbaar is. Iets dat de boeken echt ‘van hen’ maakt.

Boekentips voor thuis

Lezen voor de lijst

Lezenvoordelijst is een website voor het fictie- en literatuuronderwijs in het voortgezet onderwijs. Veel scholen in Nederland maken er gebruik van. Je vindt hier achtergrondinformatie en tips over hoe je je kind kunt ondersteunen bij het lezen voor school.

Naar Lezen voor de lijst

LEES-app

De pilot LEES-app biedt gratis toegang tot meer dan 120 e-books en luisterboeken die speciaal voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten zijn geselecteerd. Om de LEES-app te gebruiken, hoeven jongeren niet lid te zijn van de Bibliotheek. Na het downloaden van de app en het eenvoudig aanmaken van een account kunnen ze meteen lezen of luisteren. Thuis en in de klas.

Download de LEES-app voor Android

Download de LEES-app voor Apple

Vind jouw Young Adult-boek

Deze Boekenvinder van het Literatuurmuseum helpt bij het zoeken naar een Young Adult boek dat past bij jouw belevingswereld, leesniveau en interesses. 

Naar Boekenvinder

Canon van Nederland

Leren lezen doe je niet met boeken alleen. Ook online is er genoeg te ontdekken. Voor jongeren die van geschiedenis houden is de website van het Canon van Nederland een pareltje. Met heldere teksten en mooie plaatjes leren jongeren over de boeiende geschiedenis van Nederland.

Bekijk de canon

Delpher

Voor profielwerkstukken valt veel informatie te vinden op de website van Delpher. In Delpher kun je gratis miljoenen historische teksten woord voor woord doorzoeken. Ze komen uit de collecties van de KB nationale bibliotheek en bijna 200 andere onderzoeksinstellingen. 

Naar Delpher

Digidingen-desk

Ben jij tussen de 14 en 21 jaar oud? Dan krijg je te maken met digitale zaken die je moet regelen bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan, en het regelen van studiefinanciering. Maar hoe pak je dit aan? Op Digidingen-desk vind je alle informatie die je nodig hebt.

Naar Digidingen-desk

Nog meer leesplezier