Tips van de Bibliotheek op school voor wie lezen lastig vindt

Niet iedereen vindt lezen leuk of makkelijk. Sommigen hebben te maken met uitdagingen, zoals dyslexie of een ander leesprobleem. Het kan fijn zijn om extra tijd te krijgen, dunnere boeken te lezen en om hulpmiddelen te gebruiken. Onderzoek laat zien dat aangepaste materialen het leesplezier vergroten voor leerlingen die lezen lastig vinden. De Bibliotheek op school helpt bij het vinden van tools tijdens de basisschool.

Makkelijk lezen via Jeugdbibliotheek.nl

Sommige jonge lezers krijg je het snelst aan een nieuw boek met korte of makkelijke boeken. Op Jeugdbibliotheek.nl vind je boektitels voor wie liever korte stukjes leest. Je vindt deze boektitels ook in de lokale bibliotheek onder het MLP-bordje.

Naar Jeugdbibliotheek

Karaoke lezen op Yoleo

Hoe maak je een kind dat geen fan is van lezen enthousiast om een nieuw boek te ontdekken? Yoleo maakt van lezen een spel. Met Yoleo verdien je punten met lezen. Met die punten kun je een online kamer versieren. Het lezen met Yoleo is makkelijk. Je ziet de tekst niet alleen op je scherm, maar hij wordt ook voorgelezen. Net als bij karaoke. Duizenden kinderen lezen al met Yoleo.

Ontdek Yoleo

Lezen op jouw manier met Superboek

Het gaat erom de juiste manier van lezen te vinden. Een manier die bij je past en het makkelijker en leuker maakt. Superboek is een tool waar lezen makkelijk en leuker van kan worden. Het biedt een grote online catalogus met de nieuwste titels als brailleboek, luisterboek of boek met extra grote letters. Iedereen onder de 18 jaar met een leesbeperking kan gratis lid worden van Superboek.

Ontdek Superboek

Makkelijk Lezen Plein

Een boek dat je ├ęcht leuk vindt, lees je uit. Op het Makkelijk Lezen Plein vinden basisscholieren een boek dat bij ze past. De Makkelijk Lezen TiP25 laat zien wat voor soort boeken makkelijk weglezen. Dat zijn bijvoorbeeld boeken met moppen, strips of luisterboeken.

Ontdek het MLP

Passend Lezen App

Een kind met dyslexie krijgt op school extra hulp en tijd om te lezen. Via de app van Passend Lezen kunnen kinderen boeken lezen en deze ondertussen luisteren. Het is bewezen dat dit kinderen met dyslexie helpt teksten te begrijpen. De app is gratis te downloaden. Met een abonnement op de service Passend Lezen van de Bibliotheek kun je boeken en tijdschriften uitlenen en voorgelezen krijgen via de Passend Lezen app.

Meer over de Passend Lezen App

Thuis verder lezen

Kinderen die thuis ook graag lezen worden nog sneller talig. Al helemaal wanneer ze samen met iemand lezen. Een ouder of verzorger kan het verschil maken. Daarom ondersteunt de Bibliotheek op school het thuis lezen met divers materiaal en leestips.

Naar leestips

Leesmonitor

Gaan we meer of minder lezen? Worden kinderen vaardiger of minder vaardig in lezen? Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.

Ga naar Leesmonitor