Tips van de Bibliotheek op school voor wie lezen lastig vindt

Lezen is leuk en belangrijk. Toch kan het voor sommigen moeilijk zijn. Met dyslexie of problemen om je te concentreren wordt het een stuk lastiger. In dat geval kan een leerling extra tijd en hulpmiddelen gebruiken om te lezen. De Bibliotheek op school maakt het docenten en leerlingen makkelijker om op school en ook thuis aan leesvaardigheid te werken. Ook voor wie lezen lastig is. De Bibliotheek op school helpt bij het vinden van de juiste leestools.

Passend Lezen App

Een jongere met dyslexie krijgt op school extra hulp en tijd om te lezen. Via de app van Passend Lezen kunnen kinderen boeken lezen en deze ondertussen luisteren. Het is bewezen dat dit jongeren met dyslexie helpt teksten te begrijpen. De app is gratis te downloaden. Met een abonnement op de service Passend Lezen van de Bibliotheek kun je boeken en tijdschriften uitlenen en voorgelezen krijgen via de Passend Lezen App.

Meer over de Passend Lezen App

Superboek

Vaak zijn gemak en plezier bij het lezen een kwestie van de vorm vinden die bij je past. Op de website van Passend Lezen vind je tools om lezen makkelijker en leuker te maken. Zo is er Superboek, een gigantische online catalogus met de nieuwste titels als brailleboek, luisterboek of jumboletter-boek. Iedereen met een leesbeperking en onder de 18 jaar kan gratis lid worden.

Ontdek Superboek

Thuis verder lezen

Jongeren die thuis ook graag lezen worden nog sneller talig. Al helemaal wanneer ze samen met iemand lezen doen. Een ouder of verzorger kan het verschil maken. Daarom ondersteunt de Bibliotheek op school het thuis lezen met divers materiaal en leestips.

Naar tips voor thuis lezen

Leesmonitor

Gaan we meer of minder lezen? Worden kinderen vaardiger of minder vaardig in lezen? Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.

Ga naar Leesmonitor