Scoor een Boek! 2019

Scoor een Boek! is een jaarlijks terugkerend leesproject voor kinderen en ouders, dat lezen en sport aan elkaar verbindt. Scoor een Boek! kent een Schooleditie voor kinderen van groep 5/6 én een Thuiseditie voor het hele gezin.

Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren!

Scoren kun je overal! Met die gedachte voeren bibliotheken een uniek leesproject voor leerlingen van groep 5 en 6 uit: Scoor een Boek! In de editie van 2019 lezen bijna 14.000 leerlingen in 6 provincies van februari tot en met april zoveel mogelijk boeken (‘scoren’). De kinderen worden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van AZ, FC Groningen, FC Emmen, NEC, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, Willem II, RKC Waalwijk, NAC, Helmond Sport, Top Oss en FC Volendam.

Selectiespeler Marco Tol van FC Volendam heeft dit jaar de eer om het project landelijk af te trappen bij OBS de Piramide in Edam. Het project wordt in april/mei sportief afgesloten met een voetbalmiddag in verschillende stadions of lokale sportvelden. Daar wordt ook de eindscore per voetbalclub bekend gemaakt: hoeveel boeken hebben de leerlingen samen gelezen? Na 20 mei is de totaalscore van alle gelezen boeken in de editie 2019 bekend.

Bekijk de filmpjes die nu al beschikbaar zijn van FC Groningen | NAC | Helmond Sport | Top Oss | NEC | Go Ahead EaglesFC Volendam | RKC Waalwijk | FC Emmen | Heracles | Willem II | AZ

Landelijk groeiend initiatief

Scoor een Boek! is een landelijk, groeiend initiatief. Met deze editie doen 14.000 leerlingen, 362 basisscholen, 92 bibliotheekvestigingen en 12 voetbalclubs mee. De Eredivisie BV en de Bibliotheek werken nauw samen om editie 2019 wederom tot een succes te maken. Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Hierin zijn veel overeenkomsten te vinden met het voetbal. De persoonlijke boodschap van een voetballer werkt stimulerend en motiveert de leerlingen zoveel mogelijk boeken te lezen.

Deelnemende bibliotheken aan deze editie 2019 zijn: Biblionet Groningen, Groninger Forum, Biblionet Drenthe, Emmen, Kennemerwaard, Waterland, Almelo, Hardenberg, Twenterand, Wierden, ZINiN, Gelderland-Zuid, Deventer, Midden-Brabant, Nieuwe Veste, Theek 5, Heusden, Helmond-Peel en NOBB.

Scoor een Boek! Schooleditie, Thuiseditie en Experience

De Schooleditie bestaat uit 9 weken waarin het lezen van boeken centraal staat. Tijdens De Aftrap bezoekt een leesconsulent de groep met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap van de voetballer. In De Rust praat de leesconsulent met de klas over de boeken en bekijken ze de tweede videoboodschap van de speler. Na 9-10 weken boeken ‘scoren’ is het tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting waarin ook de Eindscore van Scoor
een Boek! bekend wordt gemaakt.

Gezinnen kunnen meedoen met de Thuiseditie Scoor een Boek! In de Bibliotheek kan een gratis Scoor een Boek!-poster worden afgehaald. Voor elke 15 minuten (voor)lezen in een boek, krant of tijdschrift, plak je op de Thuisposter een sticker in de vorm van een voetbal. Nieuw dit jaar is de Scoor een Boek! Coach voor gezinnen die wel graag willen lezen maar het lezen en voorlezen lastig vinden. Een Coach komt thuis het gezin helpen.

Tijdens de Scoor een Boek! periode wordt ook de Experience georganiseerd: een evenement in de Bibliotheek voor ouders en kinderen rondom voetbal en lezen.

Lees hier de Flyer Scoor een Boek! Voor scholen, ouders en voetbalclubs
Lees meer over alle maatschappelijke activiteiten van de Eredivisie CV

Informatie en aanmelden

Basisscholen die interesse hebben in deelname aan de editie 2020 kunnen informeren bij hun lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Kijk ook in de toolkit Lezen voor leerkrachten voor een flyer en lesmateriaal.

Bibliotheken nemen voor informatie en advies over Scoor een Boek! contact op met hun POI-coördinator voor onderwijs. Bibliotheken die met een voetbalclub willen deelnemen kunnen zich aanmelden via info@scooreenboek.nl, zodat op landelijk niveau met de Eredivisie BV en de landelijke media over Scoor een Boek! gecommuniceerd kan worden.