Expertise

Leerkrachten, docenten, de lees/taalcoördinator op school, leesconsulenten van de bibliotheek en ouders zijn belangrijke sleutelfiguren om de deur naar leesplezier voor kinderen en jongeren te openen. Hoe doe je dat op school? Hoe word en blijf je de aanjager van leesbevordering? Binnen de Bibliotheek op school zijn er diverse bijscholingsmogelijkheden.
Primair onderwijs
Cursus Open Boek 3.0
De Cursus Open Boek 3.0, opleiding tot leescoördinator po richt zich op tal van zaken waarmee de leescoördinator zich bezighoudt, waaronder: leesbevordering en leesbeleving, kennis over de jeugdliteratuur, de relatie tussen leesinteresse, begrijpend lezen en werkstukken, de schoolbibliotheek en professionalisering van het team op dit gebied.
De cursus bestaat uit vijf studiebijeenkomsten van drie uur, afgewisseld met huiswerkopdrachten. De cursus is met 50 registeruren gevalideerd door registerleraar.nl. De eindopdracht bestaat uit het opstellen van een leesactiviteitenplan. De cursus wordt gegeven door specialisten van de Bibliotheek. Neem contact op met de Bibliotheek voor cursusdata bij jou in de buurt.
- Folder Open Boek 3.0 (pdf)
Cursus Creatief schrijven in de klas
Creatief schrijven en leesbevordering gaan hand in hand. Daarom is in opdracht van Stichting Lezen de cursus Creatief schrijven in de klas ontwikkeld, door De Schoolschrijver en Mariet Lems. Deze cursus leidt in vier dagdelen op tot specialist creatief schrijven (PO).
De specialist creatief schrijven inspireert zijn of haar collega’s en overtuigt hen van het belang van creatief schrijven in het schoolcurriculum. Hij of zij doet dit op basis van kennis, visie en enthousiasme. De specialist creatief schrijven zorgt voor implementatie van creatief schrijven in het curriculum van de school, en weet daarbij het verband te leggen met het taal- en leesbeleid. In nauw contact met de bibliotheek wordt op school gebruikgemaakt van de kruisbestuiving tussen lezen en schrijven, zodat de kinderen met meer plezier gaan schrijven en lezen. Dit leidt onder andere tot een betere taalontwikkeling van de kinderen en hogere leerresultaten.
Voortgezet onderwijs
Lezen en hoe!
In een inspirerende training van één dagdeel laten de trainers - leesbevorderaars in hart-en-nieren - zien waarom leesbevordering juist in het vmbo zo belangrijk is. Daarnaast geven zij tips die direct binnen een les te gebruiken zijn. Uiteraard geven ze ook veel boekentips en vertellen ze hoe jij als docent goed op de hoogte kunt blijven van geschikte titels.
De training is bedoeld voor alle vmbo-docenten, ongeacht het vak dat zij geven. Met de training Lezen en hoe! brengen we teambreed het belang van leesbevordering en vooral de toepassingsmogelijkheden bij de verschillende vakken voor het voetlicht.
- Flyer Lezen en hoe! (pdf)
Scholingsaanbod leesbevordering 2022-2023
Achter elk kind dat zich als lezer goed ontwikkelt, staan volwassenen die stimuleren, onderwijzen en gidsen. Stichting Lezen biedt professionele leesbevorderaars de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen en jongeren te vergroten. We geven hier graag een overzicht van ons eigen scholingsaanbod en dat van (partner)organisaties op het gebied van taal, literatuur en leesbevordering.
Hier vind je het overzicht van het scholingsaanbod voor de doelgroepen VO en beroepsonderwijs: Stichting Lezen - Scholingsaanbod leesbevordering 2022-2023.