Nieuwsberichten
Resultaat 1 - 10 (van 49)
Start inschrijving Nationale Jeugdkrakercompetitie 2020
9 december 2019
De inschrijvingen voor de Nationale Jeugdkrakercompetitie 2020 zijn gestart. Medewerkers van de Bibliotheek hebben complexe vragen bedacht en leerlingen van groep 7 en 8 gaan in teams de uitdaging aan om online antwoorden te vinden. De teams strijden om een mooie geldprijs en natuurlijk om de titel ‘Beste jeugdkrakers van het jaar’!
Titel ‘Geef een boek cadeau’ 2020 bekend
9 december 2019
De nieuwe titel van de leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau is bekend: Koning van Katoren van Jan Terlouw. Dit boek is vanaf 7 februari 2020 voor 2 euro te koop in de boekhandel. Leuk om cadeau te geven, aan jezelf of een ander. Doel van de actie is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.
Creatief schrijven en leesbevordering
6 december 2019
Steeds vaker wordt creatief schrijven ingezet als impuls voor leesplezier en literaire competentie. Daarom hebben Mariet Lems en De Schoolschrijver, in opdracht van Stichting Lezen, de cursus Creatief schrijven in de klas ontwikkeld. Deze cursus is gericht op het integreren van schrijf- en leesonderwijs. Een aantal POI’s biedt de cursus komend jaar aan als pilot. Interesse?
Dalende PISA-resultaten vragen om extra actie
6 december 2019
De leesvaardigheid én het leesplezier van 15-jarigen in Nederland zijn in de afgelopen jaren afgenomen. Dit blijkt uit het gerenommeerde, internationale PISA-onderzoek, dat 3 december is verschenen. PISA meet de kennis en vaardigheden van 15-jarigen in leesvaardigheid, wiskunde en natuurwetenschappen. Ministers Van Engelshoven en Slob hebben laten weten zij gehoor geven aan de oproep van de Onderwijsraad en Raad voor Cultuur om een leesoffensief te starten.
Verslag mbo-conferentie vrij lezen en vrijetijdslezen
19 november 2019
Op 1 november vond de conferentie ‘Meer lezen, beter in taal in het mbo 2019’ plaats in de LocHal in Tilburg. De sprekers en deelnemers hebben zich gebogen over de vragen: Hoe zet een mbo-docent vrij lezen en vrijetijdslezen in om de taalontwikkeling en leesvaardigheid van studenten te bevorderen? Welke ondersteuning kan de Bibliotheek hierbij bieden? En hoe bedt een beleidsmaker in het mbo leesbevordering in het taalbeleid in? Ook de publicatie 'De Bibliotheek op school in het mbo; praktijkbeschrijvingen...
Oproep tot een leesoffensief
1 juli 2019
Hoe kunnen jongeren vaker, met meer plezier en beter gaan lezen? Daarvoor moeten bibliotheken, scholen en ouders de handen ineenslaan en de Rijksoverheid meer investeren in een samenhangend leesbeleid. Dit staat in het advies dat de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur op 24 juni 2019 hebben aangeboden aan de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven. De raden zien een belangrijke rol weggelegd voor de bibliotheek.
Brochure ‘Literaire gesprekken in de klas’
3 juni 2019
Gertrud Cornelissen publiceerde in 2016 haar proefschrift ‘Maar als je erover nadenkt…’ over haar promotieonderzoek naar de invloed van literaire gesprekken op de literaire competentie van basisschoolleerlingen. Nu is er de brochure ‘Literaire gesprekken in de klas’, een praktijkgerichte weerslag van het onderzoek. Hiermee kunnen leraren lezers maken van hun leerlingen dankzij de inzet van literaire gesprekken.
Tweede editie Lokaal Besteden Kinderpostzegels
10 mei 2019
In september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Ook dit jaar kunnen scholen kiezen voor Lokaal Besteden/Boekenpakket. Bij de eerste editie hebben ruim 200 deelnemende scholen gekozen voor deze optie. Zo zijn begin dit jaar op de scholen ongeveer 10.000 nieuwe, ingewerkte boeken en voor 5.000 euro aan Boekenbonnen afgeleverd. Kinderpostzegels wil komend schooljaar graag nog meer scholen ondersteunen bij hun leesbevorderingsactiviteiten.
Werkt de VoorleesExpress?
10 mei 2019
In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien.
Inzicht in leesgedrag en leessmaak van jongeren
16 april 2019
Harry Mulisch, Tim Krabbé en W.F. Hermans zijn de drie meestgelezen auteurs in de examenklassen van het havo en vwo. Maar betekent dit ook dat ze het meest geliefd zijn? Dit valt te lezen in het rapport De praktijk van de leeslijst van Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij heeft onderzocht welke titels en auteurs voor de lijst worden gelezen door jongeren uit de examenklassen havo/vwo. Daarnaast vroeg hij de scholieren hoe zij de boeken waarderen. Het onderzoek levert nuttige gegevens...