Lees- en mediaplan

Effectieve leesbevordering begint met een doordacht plan. De leescoördinator maakt een meerjarenplan rondom lezen en mediawijsheid. Hij gebruikt de monitorresultaten om gerichte doelen te stellen en stelt samen met de leesconsulent een jaarplan met activiteiten en werkvormen vast om die doelen te halen.
Leesplan
Het leesplan geeft houvast bij de inrichting van leesbevordering binnen de school. In een leesplan legt de leescoördinator/taalcoördinator vast wat de stand van zaken is en op welke wijze er in de verschillende groepen in het komende schooljaar aan leesbevordering wordt gewerkt. Zaken als de boekencollectie, taken van de leescoördinator, wekelijkse leesactiviteiten, alsmede deelname aan landelijke projecten zoals de Kinderboekenweek en de Boekenweek van Jongeren, worden hierin vermeld. Het Leesplan is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen.
Informatievaardigheden- of mediaplan
Het informatievaardighedenplan biedt de basisschool en de bibliotheek een handvat om planmatig informatievaardigheden in de lessen te integreren. Het plan is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat in op informatievaardigheden. In het tweede deel biedt het plan mogelijkheden om mediawijsheid in de breedte te benoemen.
Een mediaplan voor het voortgezet onderwijs is in ontwikkeling. Beide producten worden ontwikkeld in samenwerking met Koninklijke Bibliotheek. Neem voor informatie contact op met je lokale bibliotheek.