E-books 9-12 jaar Vakantie

Boekentips

 • 0-6 jaar

  1. Ik kan toveren: magische planten en dieren Bekijk details

   In de natuur vind je dieren en planten die kunnen toveren als een tovenaar. Zichzelf onzichtbaar maken of licht geven in het donker. Het is net magie! Ontdek nog meer bijzondere dieren en planten met ongelooflijke eigenschappen.

   Bekijk details van Ik kan toveren: magische planten en dieren

  2. Het hele jaar fruit Bekijk details

   Is je kleintje ook gek op fruit? In de zomer is fruit een lekkere en gezonde dorstlesser (ook als ijsje). In Het hele jaar fruit, staan feitjes over verschillende vruchten en met de flapjes ontdek je de vrucht van binnen en van buiten.

   Bekijk details van Het hele jaar fruit

  3. Mijn papa is een... Bekijk details

   Zondag is het vaderdag en papa is je grote held! Wat kan papa niet? Hij laat je alles ontdekken. In het fantasievolle prentenboek Mijn papa is een... van Marieke van Ditshuizen lezen we in korte versjes hoe geweldig papa met zijn kinderen speelt. Leuk om samen te lezen en met de knutseltip ben je klaar voor Vaderdag!

   Bekijk details van Mijn papa is een...

  4. Buikje bloot. Karels grote boek over het lichaam Bekijk details

   Het is zo lief om te zien hoe jonge kinderen hun eigen lichaam ontdekken en deze fascinatie met veel enthousiasme delen.´Kijk eens wat een dikke buik ik heb!´ In het toepasselijk prentenboek Buikje bloot. Karels grote boek over het lichaam van Liesbet Slegers, kun je samen met je kleintje alles over het lichaam leren en meer.

   Bekijk details van Buikje bloot. Karels grote boek over het lichaam

  5. Eiland Bekijk details

   Terwijl ik de leestip schrijf, gaat het helemaal los buiten. Net als in het prentenboek Eiland trekt er een hevige storm over ons land. Onze tuin heeft het overleefd, maar in het verhaal lijden een vader, dochter en hond schipbreuk en komen terecht op een eiland... Of is het iets anders?

   Bekijk details van Eiland

  6. Hoe verstop je een giraf? Bekijk details

   Hoe verstop je een giraf? Dat is een hele goede vraag. Het meisje in dit supergrappige prentenboek doet heel erg haar best om de giraf thuis niet op te laten vallen. Gaat het haar lukken?

   Bekijk details van Hoe verstop je een giraf?

  7. Van wie is die sok? Bekijk details

   Het vijfde peuterboekje uit de serie ´Van wie is...?´ viel meteen op tussen alle nieuwe kinderboeken. De prachtige illustraties zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Auteur Joukje Akveld werkt elk jaar samen met een bekende illustrator en maakte dit jaar met Charlotte Van wie is die sok? Van welk sprookjesfiguur is dat ene kledingstuk?

   Bekijk details van Van wie is die sok?

  8. Dadoe: Mama is de liefste Bekijk details

   Zondag is het moederdag! Heb jij al iets voor je liefste mama gemaakt? Dadoe en Didi knutselen beiden een mooi kroontje voor hun mama en jij kan deze ook maken. Achterin het boek vind je een knutseltip en online staat een mooi liedje dat bij het verhaal past om samen te zingen en op te dansen. 

   Bekijk details van Dadoe: Mama is de liefste

  9. Imagine Bekijk details

   Vrijdag is het dodenherdenking en zaterdag vieren we de vrijheid met elkaar en staan we stil bij het feit dat iedereen in vrede zou moeten leven! Het prentenboek over het bekendste vredeslied: Imagine van John Lennon toont op eenvoudige wijze de kracht van vrede, liefde en vriendschap.

   Bekijk details van Imagine

 • 6-12 jaar

  1. De jongen die draken kweekte Bekijk details

   Tomas heeft een opa die twinkelt, een zusje van drie genaamd Lolli, een vader die altijd een koptelefoon op heeft en een moeder die dierenarts is. En een moestuin vol drakenplanten.

   Bekijk details van De jongen die draken kweekte

  2. Naar het noorden Bekijk details

   Jaap, zijn grote zus Nel en kleine Kees hebben honger. Het is oorlog en er is geen geld. Hun ouders doen hun uiterste best voor hen te zorgen, maar uiteindelijk vinden ze het beter als de kinderen naar Friesland gaan om aan te sterken. Ze komen bij onbekende mensen in huis.

   Bekijk details van Naar het noorden

  3. Kwie kwie kwie kwie kwie Bekijk details

   Sommige vogels kunnen metselen, andere hebben een ingebouwde airbag of radar en weer andere hebben een talent voor het imiteren van geluiden. Vogelaar en bioloog Camilla Dreef houdt van vogels bekijken. In dit boek neemt ze je mee op stap en vertelt je wat ze tegenkomt.

   Bekijk details van Kwie kwie kwie kwie kwie

  4. Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk! Bekijk details

   Zit jij in groep acht, dan zijn dit je laatste weken op de basisschool. Je weet vast al naar welke middelbare school je gaat, misschien ben je al gaan kennismaken. Deze grappige stripjes zijn dan iets voor jou. Roos zit in de brugklas van het Enigmacollege en ze loopt tegen allerlei middelbare-school-problemen aan.

   Bekijk details van Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk!

  5. Bo bouwt een boot Bekijk details

   Als je brug wordt gesloopt, en je wilt naar de overkant van de rivier, wat doe je dan? Je kunt zwemmen, proberen te springen, of omlopen tot de volgende brug. Bo niet, die stroopt haar mouwen op en bouwt een boot. Doe je mee?

   Bekijk details van Bo bouwt een boot

  6. De wind in de wilgen Bekijk details

   Mol zit midden in de voorjaarsschoonmaak als hij de lente in de lucht voelt. Hij smijt zijn poetsspullen neer en kruipt zijn huis uit, de heerlijke lente tegemoet. Hij rolt door de weilanden en belandt bij de rivier.

   Bekijk details van De wind in de wilgen

  7. Een indiaan als jij en ik Bekijk details

   Boaz speelt graag in de duinen. Tegen zijn moeder zegt hij dat hij gaat voetballen met Colin, omdat ze wil dat hij vrienden heeft. Boaz vindt het prima zonder vrienden, tot Aïsha in de klas naast hem komt zitten. Haar wil hij wel als vriend. Zij is een indiaan, hij weet het zeker.

   Bekijk details van Een indiaan als jij en ik

  8. Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown Bekijk details

   Buschauffeur Bert rijdt al tien jaar dezelfde route. Met opstoppingen, sneeuw of regen, vertraging en lastige schoolkinderen. Hij ziet uit naar zijn pensioen. Tot hij op een dag iets voelt fladderen in zijn borstzak. 

   Bekijk details van Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown

  9. Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes Bekijk details

   Dit boek gaat over kracht, moed en doorzettingsvermogen. Over vrouwen en meisjes die niet luisterden naar de verboden en ontmoedigingen. Die rebels waren en niet opgaven. Ontmoet honderd inspirerende vrouwen van vroeger en nu.

   Bekijk details van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

 • 12-15 jaar

  1. Veertien Bekijk details

   Vandaag de allerlaatste leestip op Leesplein: een verhaal over Bé, die na twee maanden haar vriendinnen weer ziet. Vlak voor de zomervakantie kreeg ze Pfeiffer en bleef ze ziek thuis. Nu is de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar en alles voelt vertrouwd en tegelijkertijd zo anders.

   Bekijk details van Veertien

  2. Knock-out Bekijk details

   Fay’s zusje Ginger gedraagt zich al een poosje vreemd, zegt weinig terug of negeert haar volkomen. Het lijken eerst gewoon vreemde streken, maar dan komt ze op een avond niet meer naar huis. Waar is Ginger? Fay gaat op onderzoek uit.

   Bekijk details van Knock-out

  3. Oorlog in een koffer Bekijk details

   Benyamin Jacoby is een Joodse jongen die met zijn gezin in Mechelen woont als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wat hij heeft meegemaakt vertelt hij meer dan zeventig jaar later aan zijn kleinzoon.

   Bekijk details van Oorlog in een koffer

  4. Syntopia Bekijk details

   Bij Timo en Robin in de stad is een enorme mooie woontoren gebouwd: Syntopia. Alle woningen beschikken over de modernste technologie en de bewoners hebben zelfrijdende auto’s. Maar er zit ook een schaduwkant aan wonen op deze plek…

   Bekijk details van Syntopia

  5. De bliksemdief Bekijk details

   Het eerste boek over Percy Jackson is nu verschenen als graphic novel. Hierin komt de wereld van de Griekse goden en halfgoden die Rick Riordan creëerde tot leven met de illustraties van Attila Futaki.

   Bekijk details van De bliksemdief

  6. De schaduwen van Radovar Bekijk details

   Jona woont met haar familie in Sterrenlicht, een enorme flat in Radovar. Ze komt bijna zelden buiten en alle inwoners worden in de greep gehouden door ‘de familiescore’. Jona vindt het verschrikkelijk, kan ze hieraan ontsnappen?

   Bekijk details van De schaduwen van Radovar

  7. Charlie en ik Bekijk details

   Charlie is altijd al bijzonder geweest. Hij werd veel te vroeg geboren en tegen alle verwachtingen in bleef hij in leven. Samen met zijn broer Martin maakt hij de reis van hun leven waarover Martin je in dit boek vertelt.

   Bekijk details van Charlie en ik

  8. Snitch Bekijk details

   Hoe is het als je beste vriendin je ineens de rug toe keert en vriendschap sluit met die nieuwe klasgenoot die jou de hele tijd treitert? Roos weet precies hoe dat voelt en reageert heftig, waardoor ze bekend komt te staan als ‘het probleemgeval’.

   Bekijk details van Snitch

  9. De poppenmaker van Krakau Bekijk details

   In het begin leest dit bijzondere verhaal als een sprookje, maar wás het maar een sprookje. Karolina, een levende pop, en de poppenmaker maken heftige tijden mee als de Duitsers hun land invallen.

   Bekijk details van De poppenmaker van Krakau

 • 15-18 jaar

  1. Nieuwe maan Bekijk details

   Vandaag de aller-, allerlaatste leestip van Leesplein 15+: Nieuwe maan, een aangrijpend boek van Sarah Crossan over Ed die in een dodencel zit en zijn jongere broer Joe die hem elke dag bezoekt. 

   Bekijk details van Nieuwe maan

  2. Elanus Bekijk details

   Jona houdt ervan mensen te bespioneren met zijn zelf gemaakte drone. Dat blijkt gevaarlijker dan hij had kunnen vermoeden. Drone is de nieuwste thriller van Ursula Poznanski. 

   Bekijk details van Elanus

  3. Dochter van het moeras Bekijk details

   Haar vader hield haar moeder jarenlang gevangen in het moeras, maar als kind vond Helena hem geweldig. Totdat ze hem echt leerde kennen. Lees de superspannende thriller van Karen Dionne: Dochter van het moeras. 

   Bekijk details van Dochter van het moeras

  4. De krijtman Bekijk details

   Vandaag beginnen de Spannende Boeken Weken. Tijd dus voor een thriller, bijvoorbeeld De krijtman van C.J. Tudor. 

   Bekijk details van De krijtman

  5. Bestsellerboy Bekijk details

   Mano Bouzamour schreef zijn tweede roman: Bestsellerboy. Dit gaat over wat er met hem allemaal gebeurde toen hij een Beroemd Schrijver werd. 

   Bekijk details van Bestsellerboy

  6. Bloed en beenderen Bekijk details

   Tomi Adeyemi schreef een fantasyserie die ook een inkijkje biedt in onze eigen wereld van nu. Lees nu het eerste deel: Bloed en beenderen. 

   Bekijk details van Bloed en beenderen

  7. Het dodenhuis Bekijk details

   Toby zit met een groep kinderen en jongeren opgesloten in een groot huis. Ze zijn Defecten en niet langer welkom in de wereld. Het dodenhuis is een nieuwe spannende YA-roman van Sarah Pinborough. 

   Bekijk details van Het dodenhuis

  8. De onverklaarbare logica van mijn leven Bekijk details

   Sal zit in zijn examenjaar en piekert over de toekomst en zijn afkomst. De onverklaarbare logica van mijn leven is weer een prachtige jongerenroman van Benjamin Alire Sáenz.

   Bekijk details van De onverklaarbare logica van mijn leven

  9. Een schitterende chaos Bekijk details

   Ava en Gideon lijken in niets op elkaar en toch raken ze bevriend. Ze helpen elkaar met hun problemen omgaan. Lees Een schitterende chaos van Claire Christian.

   Bekijk details van Een schitterende chaos

Nieuws over boeken en schrijvers

 • Ouders

  1. Leesplein stopt

   Eerder dit jaar heeft de Koninklijke Bibliotheek besloten om Leesplein op te heffen. Morgen is het zover, er zal geen content meer worden toegevoegd aan de website.

   30 juni 2018

   Bekijk details van Leesplein stopt

  2. Week 26

   Jarenlang gaven we wekelijks leestips voor alle leeftijden, in totaal meer dan 2.650 stuks. Deze week de laatste reeks van vijftien, vier gewone en elf extra zomerse voorleestips.

   29 juni 2018

   Bekijk details van Week 26

  3. VakantieBieb

   Vanaf zondag 1 juli is de VakantieBieb, hét zomercadeautje van de Bibliotheek, weer geopend. Dit jaar voor de zesde keer.

   29 juni 2018

   Bekijk details van VakantieBieb

  4. Sardes-Leespluim voor Oh!: een boek vol geluid

   De zevende Sardes-Leespluim van 2018 is voor Oh!: een boek vol geluid van Hervé Tullet.

   28 juni 2018

   Bekijk details van Sardes-Leespluim voor Oh!: een boek vol geluid

  5. Kinderjury bekroont Waanzinnige boomhut en Het leven van een loser

   Zojuist zijn in Amsterdam de winnaars van de Prijs van de Kinderjury 2018 bekendgemaakt. In de categorie 6-9 jaar won De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen en lezers van 10-12 jaar verkozen Het leven van een loser. Drie keer niks tot leukste boek.

   27 juni 2018

   Bekijk details van Kinderjury bekroont Waanzinnige boomhut en Het leven van een loser

  6. Anne Giesen wint Write Now! 2018

   De winnaar van de schrijfwedstrijd Write Now! 2018 is de 19-jarige Anne Giesen uit Limburg. Ze won zondag de finale met haar verhaal ´Regendagen´.

   25 juni 2018

   Bekijk details van Anne Giesen wint Write Now! 2018

  7. Interviews op Leesplein lezen

   Op Leesplein staan ruim 550 interviews. Nog tot september zijn ze te lezen, dan gaat Leesplein offline.

   22 juni 2018

   Bekijk details van Interviews op Leesplein lezen

  8. Week 25

   Iedere week geven we leestips voor alle leeftijden. Deze week waren het er vier.

   22 juni 2018

   Bekijk details van Week 25

  9. Zilveren Griffels, Penselen en Vlag en wimpels uitgereikt

   Tien Zilveren Griffels, acht Zilveren Penselen en in totaal 24 Vlag en Wimpels zijn vanmiddag uitgereikt tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam.

   20 juni 2018

   Bekijk details van Zilveren Griffels, Penselen en Vlag en wimpels uitgereikt

 • 0-6

  1. Leesplein stopt

   Eerder dit jaar heeft de Koninklijke Bibliotheek besloten om Leesplein op te heffen. Morgen is het zover, er zal geen content meer worden toegevoegd aan de website.

   30 juni 2018

   Bekijk details van Leesplein stopt

  2. Sardes-Leespluim voor Oh!: een boek vol geluid

   De zevende Sardes-Leespluim van 2018 is voor Oh!: een boek vol geluid van Hervé Tullet.

   28 juni 2018

   Bekijk details van Sardes-Leespluim voor Oh!: een boek vol geluid

  3. Zomerse voorleesboeken voor de vakantie

   De zomervakantie staat voor de deur. Welke nieuwe boeken zijn er verschenen over de zomer? En welke ´old time favorites´ pak je erbij?Dit is de allerlaatste actualiteitslijst op Leesplein. Een hele fijne vakantie gewenst allemaal!

   28 juni 2018

   Bekijk details van Zomerse voorleesboeken voor de vakantie

  4. Interviews op Leesplein lezen

   Op Leesplein staan ruim 550 interviews. Nog tot september zijn ze te lezen, dan gaat Leesplein offline.

   22 juni 2018

   Bekijk details van Interviews op Leesplein lezen

  5. Zilveren Griffels, Penselen en Vlag en wimpels uitgereikt

   Tien Zilveren Griffels, acht Zilveren Penselen en in totaal 24 Vlag en Wimpels zijn vanmiddag uitgereikt tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam.

   20 juni 2018

   Bekijk details van Zilveren Griffels, Penselen en Vlag en wimpels uitgereikt

  6. 4 dichtbundels voor jonge kinderen om te ontdekken na Jij bent de liefste

   Gedichten lezen met jonge kinderen? Jazeker! Met de gedichtjes uit Jij bent de liefste van Hans & Monique Hagen zijn heel veel kinderen grootgebracht. Welke dichters in Nederland kunnen ook de kinderwereld vangen in woorden? Wij tippen vandaag vier dichtbundels.

   18 juni 2018

   Bekijk details van 4 dichtbundels voor jonge kinderen om te ontdekken na Jij bent de liefste

  7. Nijntje in gebarentaal

   Vanaf volgende week donderdag kun je met je kindje in het nijntje museum rondgeleid worden door een dove gids, ondersteund door een stemtolk.

   14 juni 2018

   Bekijk details van Nijntje in gebarentaal

  8. Spin in het web Ingrid Bon

   Ingrid Bon is een spin in het (internationale) web van leesbevordering. Ze reist voor IFLA de hele wereld over. Wij spraken met haar over haar werk.

   1 juni 2018

   Bekijk details van Spin in het web Ingrid Bon

  9. Sardes-Leespluim voor Een huis voor Harry

   De zesde Sardes-Leespluim van 2018 is voor Een huis voor Harry van Leo Timmers.

   29 mei 2018

   Bekijk details van Sardes-Leespluim voor Een huis voor Harry

 • 6-12

  1. Leesplein stopt, lees verder op Jeugdbibliotheek.nl

   Dit is het laatste bericht op Leesplein, vanaf nu komen er geen nieuwe boeken en berichten meer op de site. In plaats daarvan kun je terecht op Jeugdbibliotheek.nl.

   30 juni 2018

   Bekijk details van Leesplein stopt, lees verder op Jeugdbibliotheek.nl

  2. Lees in de zomer op je tablet in de VakantieBieb

   Zondag 1 juli gaat de VakantieBieb weer open. In deze app voor je tablet of smartphone kun je gratis 25 leuke boeken lezen. Welke boeken staan er dit jaar in?

   29 juni 2018

   Bekijk details van Lees in de zomer op je tablet in de VakantieBieb

  3. Waanzinnige Boomhut en Leven van een loser winnen de Kinderjury

   De kinderen van Nederland kozen De Waanzinnige Boomhut met 78 verdiepingen (6-9 jaar) en Het leven van een loser. Drie keer niks (10-12 jaar) als leukste boeken van het afgelopen jaar. Deze boeken krijgen de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018.

   27 juni 2018

   Bekijk details van Waanzinnige Boomhut en Leven van een loser winnen de Kinderjury

  4. Zilveren Griffels en Penselen voor de mooiste kinderboeken

   Vanmiddag zijn een hoop kinderboekenschrijvers en tekenaars blij naar huis gegaan. Op de Midzomerkinderboekenborrel werden maarliefst 42 boeken bekroond met een Zilveren Griffel, Zilveren Penseel of Vlag en Wimpel. Bekijk hier de winnaars vanaf 6 jaar.

   20 juni 2018

   Bekijk details van Zilveren Griffels en Penselen voor de mooiste kinderboeken

  5. Kanshebbers Thea Beckmanprijs bekend

   Elke twee jaar wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische kinderboek tot 12 jaar. Welke mooie verhalen staan er op de longlist van kanshebbers voor dit jaar?

   19 juni 2018

   Bekijk details van Kanshebbers Thea Beckmanprijs bekend

  6. 8 series om te lezen na Het leven van een loser

   Alle kinderen houden van Bram Botermans. Van zijn logboeken tenminste. Wist je dat er nog veel meer series zijn die net zo makkelijk en net zo grappig zijn? Als je alle 12 delen van Het leven van een loser uit hebt, kun je met deze Doorleestips verder.

   18 juni 2018

   Bekijk details van 8 series om te lezen na Het leven van een loser

  7. Honderd gedichten van kinderen in één boek

   De honderd winnende gedichten die zijn ingezonden voor de wedstrijd Kinderen & Poëzie staan allemaal in het boek Pak de dief, hij steelt mijn letters dat maandag verschijnt. Wie zijn deze jonge dichters?

   3 juni 2018

   Bekijk details van Honderd gedichten van kinderen in één boek

  8. Schatgraven in interviews

   Je favoriete schrijver werd vast een keer geïnterviewd op Leesplein. Er verschenen tientallen grappige, onthullende, ontroerende en verbazende interviews de afgelopen jaren. We kijken terug naar de beste stukjes.

   1 juni 2018

   Bekijk details van Schatgraven in interviews

  9. Kanshebbers Kinderjury 2018

   Welk boeken wordt door jullie gekozen als het allerleukste kinderboek van afgelopen jaar? De top 5 kanshebbers voor elke leeftijdsgroep is nu bekend.

   31 mei 2018

   Bekijk details van Kanshebbers Kinderjury 2018

 • 12-15

  1. Leesplein stopt

   Per 1 juli wordt er geen nieuwe informatie op Leesplein geplaatst en in september gaat Leesplein offline. Informatie over boeken en auteurs staat vanaf half juli op Jeugdbibliotheek.nl.

   30 juni 2018

   Bekijk details van Leesplein stopt

  2. Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt

   Vanmiddag zijn de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt. Onder andere De zweetvoetenman, En toen, Sheherazade, en toen? en Fabeldieren werden bekroond.

   20 juni 2018

   Bekijk details van Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt

  3. 4 boeken die je kunt lezen na Het leven van een loser

   Lees jij graag over de belevenissen van Bram Botermans, maar heb je de hele serie uit? Wij tippen vier boeken die net zo grappig, bizar of avontuurlijk zijn als Het leven van een loser.

   18 juni 2018

   Bekijk details van 4 boeken die je kunt lezen na Het leven van een loser

  4. Mel Wallis de Vries wint Prijs van de Jonge Jury 2018

   Vanmiddag is onder toeziend oog van honderden jongeren de Prijs van de Jonge Jury 2018 uitgereikt aan Mel Wallis de Vries voor Pijn. De Jonge Jury Debuutprijs ging vanmorgen al naar Mirjam Hildebrand voor Voorlopers.

   6 juni 2018

   Bekijk details van Mel Wallis de Vries wint Prijs van de Jonge Jury 2018

  5. Schatgraven in interviews

   Omdat Leesplein deze zomer stopt en de interviews niet meegaan naar jeugdbibliotheek.nl, publiceren we geen nieuwe interviews meer. Vandaag blikken we terug.

   1 juni 2018

   Bekijk details van Schatgraven in interviews

  6. Isa Hazelaar wint Read2Me! 2018

   Tijdens de zevende landelijke finale van dé voorleeswedstrijd voor brugklassers Read2Me! in Utrecht streden vanmiddag elf finalisten tegen elkaar. De winnares is Isa Hazelaar uit Sneek.

   26 mei 2018

   Bekijk details van Isa Hazelaar wint Read2Me! 2018

  7. 5 verhalen die net zo mooi zijn als Suzy en de kwallen

   In 2017 won Suzy en de kwallen van Ali Benjamin de Gouden Lijst. Dis is een  bijzonder mooi boek over een meisje dat in haar eentje probeert te ontdekken hoe het komt dat Franny is overleden. Vond je je dit ook een mooi verhaal? Bekijk dan ook onze doorleestips.

   21 mei 2018

   Bekijk details van 5 verhalen die net zo mooi zijn als Suzy en de kwallen

  8. Wie wint de Prijs van de Jonge Jury 2018?

   Vandaag zijn de drie nominaties voor de Prijs van de Jonge Jury bekend gemaakt. Wie wint er op 6 juni, tijdens de Dag van de Jonge Jury, deze felbegeerde prijs? Is dat Natasza Tardio, Mel Wallis de Vries of Rob Ruggenberg?

   7 mei 2018

   Bekijk details van Wie wint de Prijs van de Jonge Jury 2018?

  9. Vlaamse Jeugdjury kiest winnaars 2018

   Afgelopen weekend maakte de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen haar winnaars bekend. De eerste prijzen van de lezers tussen 12 en 16 jaar gingen naar Kate Kriske en Miriam Borgermans.

   7 mei 2018

   Bekijk details van Vlaamse Jeugdjury kiest winnaars 2018

 • 15-18

  1. Leesplein stopt

   Dit is het laatste bericht op Leesplein. Vanaf 1 juli stopt deze website en komt er geen nieuwe informatie meer over boeken en schrijvers. Vanaf half juli kun je daarvoor terecht op Jeugdbibliotheek.nl.

   30 juni 2018

   Bekijk details van Leesplein stopt

  2. Filmtiptips

   Vanaf 1 juli stopt Leesplein. Maar boekverfilmingen zullen er altijd blijven. Hier wat tips om boekverfilmingen te kunnen vinden.  

   28 juni 2018

   Bekijk details van Filmtiptips

  3. Anne Giesen wint Write Now! 2018

   De winnaar van de schrijfwedstrijd Write Now! 2018 is de 19-jarige Anne Giesen uit Limburg. Ze won vandaag de finale met haar verhaal ´Regendagen´. 

   24 juni 2018

   Bekijk details van Anne Giesen wint Write Now! 2018

  4. Millennium

   Het is de maand van het spannende boek. Een mooie aanleiding om de Millennium-trilogie van Stieg Larsson in het zonnetje te zetten als filmtip.

   21 juni 2018

   Bekijk details van Millennium

  5. 4 boeken voor liefhebbers van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

   Vorige week ging Love, Simon in première, de verfilming van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. Voor iedereen die boek en film al verorberd hebben, hebben we heerlijke doorleestips.

   18 juni 2018

   Bekijk details van 4 boeken voor liefhebbers van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

  6. Thema Boekenweek 2019: De moeder de vrouw

   Het thema van de Boekenweek 2019 wordt ´De moeder de vrouw´. Bovendien werd vandaag bekend dat Murat Isik het Boekenweekessay 2019 gaat schrijven. 

   14 juni 2018

   Bekijk details van Thema Boekenweek 2019: De moeder de vrouw

  7. Love, Simon

   Vandaag gaat Love, Simon in première. Het is de verfilming van Simon vs. the Homo Sapiens Agenda en de filmtip van vandaag.

   14 juni 2018

   Bekijk details van Love, Simon

  8. The Bookshop

   Vandaag gaat The Bookshop in première, de verfilming van het gelijknamige boek van Penelope Fitzgerald. Het is meteen onze filmtip.

   7 juni 2018

   Bekijk details van The Bookshop

  9. Willem Asman wint Gouden Strop 2018

   De Bookspot Gouden Strop 2018, prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gaat naar Willem Asman voor zijn thriller Enter. Dat is vanmiddag bekendgemaakt.

   6 juni 2018

   Bekijk details van Willem Asman wint Gouden Strop 2018

Welk voorbeeld geef jij?

Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Dus wil je dat je kind een goede lezer wordt? Lees zelf. Lees samen. Lees voor.

 • Nieuw: Jeugdbibliotheek.nl

  Een website van de Koninklijke Bibliotheek voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden ze alles wat de Bibliotheek te bieden heeft rondom Lezen en Weten.

 • VakantieBieb

  Heb jij geen zin om met een zware koffer vol boeken op vakantie te gaan? Download dan de VakantieBieb, zodat je allerlei leuke e-books op je mobiel of tablet kunt lezen. Benieuwd wat we voor je hebben? 

Agenda

 1. Spannende Boeken Weken

  Boris Dittrich schrijft het Geschenkboek. Zie: Spannende Boeken Weken.

  6 juni 2018 t/m 24 juni 2018

  06 jun t/m 24 jun

 2. Midzomerkinderboekenborrel

  Dé middag waarop het kinderboek gevierd wordt en de prijzen voor de beste kinderboeken centraal staan: de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en de Vlag en Wimpels worden bekendgemaakt en uitgereikt.

  20 juni 2018

  wo 20 jun

 3. Kinderjury Zomer Leesfeest

  Met de bekendmaking van de winnaars van de Nederlandse Kinderjury Publieksprijzen voor 6-9 en 10-12 jaar. Zie: Kinderjury.

  27 juni 2018

  wo 27 jun