Boekentips

 • 0-6 jaar

  1. Kleine IJsbeer en de verdwenen vissen Bekijk details

   In het kader van de Boekenweek bespreken we vandaag als leestip Kleine IJsbeer en de verdwenen vissen. Wat deze leestip bijzonder maakt is dat je na het voorlezen samen met je kindje naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam kunt om de originele illustraties van het boek te bewonderen en het museum te ontdekken. 

   Bekijk details van Kleine IJsbeer en de verdwenen vissen

  2. Kleine muis en de rode knikker Bekijk details

   Er hangt iets moois, roods en glanzends in de boom. Een knikker, denkt Kleine Muis. Maar volgens Mol is het een ballon en Konijn houdt het op een bal. Maar ze blijken geen van allen gelijk te hebben! Lukt het ze om samen het rode ding te pakken?

   Bekijk details van Kleine muis en de rode knikker

  3. Pas op, een krokodil! Bekijk details

   Wij houden van krokodillen-boeken! In Pas op, een krokodil! worden kinderen gevraagd mee te fantaseren waar een verdwaalde krokodil zich thuis zou voelen. Een grappig interactief prentenboek voor kleuters.

   Bekijk details van Pas op, een krokodil!

  4. Wilde dieren van de savanne Bekijk details

   Informatieve prentenboeken zijn er gelukkig steeds meer voor jonge kinderen. Nieuwsgierig als ze zijn! Marja Baeten maakte samen met het Wereld Natuur Fonds een dierenprentenboek met verhalen en weetjes over negen wilde dieren van de savanne.

   Bekijk details van Wilde dieren van de savanne

  5. Verliefd Bekijk details

   Hoe weet je dat iemand verliefd is? Waar zie je dat aan? Iedereen weet zeker dat Lowie verliefd is. Hij bloost, hij huppelt en heeft een cadeautje bij zich...

   Bekijk details van Verliefd

  6. Knuffelvriendjes Bekijk details

   De favoriete knuffel is het beste vriendje van je kindje, moet overal mee naar toe en vooral niet in de was, want hij ruikt zo lekker... Knuffelvriendjes is een herkenbaar verhaal voor peuters en hun ouders.

   Bekijk details van Knuffelvriendjes

  7. Alberts boom Bekijk details

   Beer Albert kruipt na zijn winterslaap weer in zijn favoriete boom. Maar dan hoort hij de boom huilen. Albert en zijn dierenvrienden proberen van alles om de boom te troosten. Dan doet Albert een verrassende ontdekking... Alberts boom is de laatste Voorleestip uit de Prentenboeken TopTien.

   Bekijk details van Alberts boom

  8. Ik ben bij de dinosaurussen geweest Bekijk details

   Bekroond met Vlag en Wimpel: Ik ben naar de dinosaurussen geweest is het een na laatste boek dat we bespreken uit de Prentenboeken TopTien. Zoals de titel al aangeeft kunnen dino-fans hun hart ophalen!

   Bekijk details van Ik ben bij de dinosaurussen geweest

  9. Antonia Bekijk details

   Vandaag het kleurrijkste boek uit de Prentenboek TopTien: Antonia van Anke de Vries en Piet Grobler. Elke ochtend zingt Antonia uit volle borst iedereen wakker. Daar zijn niet alle vogels in het bos blij mee. Antonia krijgt genoeg van het gemopper en vertrekt. Maar dan is het ineens wel erg stil...

   Bekijk details van Antonia

 • 6-12 jaar

  1. Stad en land Bekijk details

   Kraai ontdekte het vuur en Willem was van beroep poepophaler. Doeke kweekte reuzenuien in zijn schooltuin en Egbert beschermt de grutto´s. Vijftig verhalen over natuur, dieren, landschap en wetenschap.

   Bekijk details van Stad en land

  2. Niet thuis Bekijk details

   Hannah woont in leefgroep De Haven. Samen met Mathijs, Julius, Armber, Rosalie, Twanneke en Bjorn. Ze woont daar omdat haar ouders niet normaal kunnen doen. Ze hebben groepsleiding die voor hen zorgen en een gastvrouw, die kookt en schoonmaakt. Het is geen slecht leven. Maar dan komt meneer Reijmers-Slijmers.

   Bekijk details van Niet thuis

  3. Wie heeft het gedaan? Bekijk details

   Een verdwijning, een moord en een inbraak: los jij dit op? Deze 25 misdaden en mysteries vragen om een detective die kan achterhalen wat er aan de hand is.

   Bekijk details van Wie heeft het gedaan?

  4. Mysterie in de bieb Bekijk details

   In de bibliotheek van Sint-Anatole wonen spinnen en muizen. Er staan maar weinig boeken, die allemaal heel dik en saai zijn. Tot er een nieuwe biebjuf komt: juffrouw Charlotte. Zij houdt zoveel van boeken, dat ze er soms zelfs in verdwijnt.

   Bekijk details van Mysterie in de bieb

  5. Cupido Stupido Bekijk details

   Op Valentijnsdag is de Leestip natuurlijk een verhaal over verliefd zijn. Dit lekkere meidenboek draait om Gemma, een meisje dat door niemand gezien wordt. Behalve in de schoolkrant.

   Bekijk details van Cupido Stupido

  6. Ronja de roversdochter Bekijk details

   Ronja woont in een grote burcht op de top van een rots, met de roversbende van haar vader Mattis. Ze zwerft hele dagen door het bos. Op een dag komt ze een jongen tegen. Hij hoort bij een vijandelijke roversbende. Dat zorgt natuurlijk voor problemen.

   Bekijk details van Ronja de roversdochter

  7. Zeb. Bekijk details

   Ozzie koopt een grapje, Annabelle wil een leeuw voor haar verjaardag en bij Noepy is het huilen afgeschaft. In de verhalen uit de klas van juf Cato is niets normaal en tegelijk juist alles.

   Bekijk details van Zeb.

  8. Jij met mij Bekijk details

   Een onweerslied, een speurtochtboswandelingverjaardag, een boos bos en een beer die in de thee valt. De gedichten in dit boek zitten vol fantasie, spel en grappige ideeën.

   Bekijk details van Jij met mij

  9. De wolven van Currumpaw Bekijk details

   Vroeger behoorde het wilde westen van Noord-Amerika aan de wolven toe. Met de komst van de kolonisten veranderde dat, het leefgebied van de wolven werd veel kleiner. De leider van de wolven heette Lobo en alle mensen maakten tevergeefs jacht op hem. Lees het verhaal van Lobo in tekeningen en een klein beetje woorden.

   Bekijk details van De wolven van Currumpaw

 • 12-15 jaar

  1. Made by Indira Bekijk details

   Terra houdt van mooie kleding, ze komt dan ook regelmatig in de stad om te winkelen. Het liefst koopt ze kleding die niet zo duur is, maar als ze op reis is in India ontdekt Terra dat er een heel verhaal achter die kleding zit. En dat is niet echt een mooi verhaal…

   Bekijk details van Made by Indira

  2. Challenge Bekijk details

   Pas als je iets hebt meegemaakt kun je er een mening over hebben. En zo ontstaat het idee voor de challenges bij Jens, Frank en Sofie. En die challenges zijn niet mals. Tot hoe ver zou jij ermee doorgaan?

   Bekijk details van Challenge

  3. De geesten van Ter Welle Bekijk details

   Je stapt een oud gebouw binnen en hoort een stem, maar ziet niets. Die stem vertelt je haar verhaal en niet veel later hoor je nog andere stemmen, die ook hun verhaal vertellen. Dat overkomt je in dit boek, waarin de geesten je vertellen over hun bijzondere leven.

   Bekijk details van De geesten van Ter Welle

  4. Nooit meer thuis Bekijk details

   Lily en haar familie zijn niet meer welkom in het land waar ze is opgegroeid. Samen met veel anderen vertrekken ze met de boot naar Nederland. Een land waar het allemaal heel anders is dan Lily gewend is.

   Bekijk details van Nooit meer thuis

  5. Door de storm Bekijk details

   Hun levens zijn totaal verschillend, maar de liefde trekt zich niets aan van die verschillen. Jake en Hannah zijn op slag verliefd. Is hun liefde sterk genoeg om ervoor te zorgen dat die verschillen hen niet uit elkaar drijven?

   Bekijk details van Door de storm

  6. Pijn Bekijk details

   Wat als er bij jou in de buurt zomaar, op een mooie zomeravond een levenloos lichaam wordt gevonden van meisje van jouw leeftijd? En dan kom je er ook nog achter dat de dader de laatste minuten van haar leven online deelt. Zou jij nog naar buiten durven?

   Bekijk details van Pijn

  7. Onbreekbaar Bekijk details

   Hans Hagen schreef voor Onbreekbaar gedichten over dingen waar jij dagelijks mee te maken kan hebben. Van huiswerk, verliefdheid en verlies tot de dynamiek in de klas. Welk gedicht spreekt jou het meeste aan?

   Bekijk details van Onbreekbaar

  8. Woordnerd Bekijk details

   Zijn moeder is nogal beschermend. En dat is nog voorzichtig gezegd. Eigenlijk wil ze Ambroses moeder hem tegen alles beschermen, dag en nacht. En daar heeft ze haar redenen voor. Echt wel. Maar het is geen ideale situatie…

   Bekijk details van Woordnerd

  9. Vluchteling Bekijk details

   Hoe is het om van de ene op de andere dag te moeten vertrekken uit het land waar je woont? Zonder tijd te hebben om fatsoenlijk je spullen te pakken of afscheid te nemen? Josef, Isabel en Mahmoud weten hoe dit is, want zij maakten het zelf mee.

   Bekijk details van Vluchteling

 • 15-18 jaar

  1. De acht bergen Bekijk details

   We zitten midden in de Boekenweek en dus tippen we vandaag een boek dat helemaal past bij het natuurthema van de Boekenweek: De acht bergen van Paolo Cognetti. 

   Bekijk details van De acht bergen

  2. Hazelwoud Bekijk details

   ´Blijf weg uit het Hazelwoud´, zegt haar moeder vlak voor haar ontvoering. Maar Alice slaat haar raad in de wind. Hazelwoud is een spannend fantasyboek van Melissa Albert.

   Bekijk details van Hazelwoud

  3. Hoor nu mijn stem Bekijk details

   Kun je het geloof waarmee je bent opgegroeid helemaal loslaten? Gina, hoofdpersoon in Hoor nu stem van Franca Treur, begint steeds meer te twijfelen. 

   Bekijk details van Hoor nu mijn stem

  4. Mijn mooiste herinnering eindigt hier Bekijk details

   Mel heeft door een bipolaire stoornis last van sterk wisselende stemmingen. In Mijn mooiste herinnering eindigt hier van Eric Lindstrom krijg je een goed beeld van wat dat betekent voor haar leven. 

   Bekijk details van Mijn mooiste herinnering eindigt hier

  5. De zon is ook een ster Bekijk details

   Op Valentijnsdag geven we natuurlijk een liefdesleestip. Lees in De zon is ook een ster van Nicola Yoon hoe Natasha en Daniel binnen een dag weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. 

   Bekijk details van De zon is ook een ster

  6. Wish you were here Bekijk details

   Hazel heeft liefdesverdriet en besluit als au pair in Engeland te gaan werken. Kan ze daar B vergeten? Lees de nieuwe jongerenroman van Evelien De Vlieger: Wish you were here. 

   Bekijk details van Wish you were here

  7. Onbreekbaar Bekijk details

   ´Lees elke dag tenminste één gedicht´, zegt Hans Hagen. Voor vandaag mochten we er eentje kiezen uit zijn nieuwe bundel Onbreekbaar. ´Vang me´ heet het en gaat over vallen en leunen op woorden. Proef het zelf maar! 

   Bekijk details van Onbreekbaar

  8. Warcross Bekijk details

   Wereldwijd is iedereen in de ban van een virtual realitygame. En Emika waagt het om dat spel te hacken. Hoe het haar vergaat, lees je in de spannende SF-thriller Warcross van Marie Lu.

   Bekijk details van Warcross

  9. Niemands meisje Bekijk details

   Hoe voelt het als niemand naar je omkijkt en niemand aandacht voor je heeft? In Niemands meisje van Lydia Rood lees je door de ogen van de 18-jarige Liesbeth hoe dat is en hoe eenzaam je dan voelt. 

   Bekijk details van Niemands meisje

Nieuws over boeken en schrijvers

 • Ouders

  1. Lezen nr. 1, 2018

   Het eerste nummer van 2018 van Lezen, het gratis tijdschrift van Stichting Lezen, is verschenen.

   16 maart 2018

   Bekijk details van Lezen nr. 1, 2018

  2. Week 11

   Iedere week geven we leestips voor alle leeftijden. Deze week waren het er vier, waarvan drie in het kader van Boekenweek.

   16 maart 2018

   Bekijk details van Week 11

  3. Kinderjury

   Dit jaar schrijft Koos Meinderts de maandelijkse blog voor Leesplein. Koos´ derde bijdrage staat nu online: Kinderjury.

   15 maart 2018

   Bekijk details van Kinderjury

  4. De Maand van de Kinderboekenvertaler

   Kinderboekenvraagbaak Richard Thiel heeft plannen om de maand november uit te roepen tot de Maand van de Kinderboekenvertaler.

   15 maart 2018

   Bekijk details van De Maand van de Kinderboekenvertaler

  5. Rita Ghesquière overleden

   Vandaag werd bekend dat Rita Ghesquière maandag 12 maart 2018 is overleden.

   14 maart 2018

   Bekijk details van Rita Ghesquière overleden

  6. Media Ukkie Dagen 2018

   Mediawijzer.net organiseert dit jaar voor de zevende keer de Media Ukkie Dagen. Dit keer met als thema: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

   14 maart 2018

   Bekijk details van Media Ukkie Dagen 2018

  7. De club van lelijke kinderen wordt verfilmd

   Het kinderboek De club van lelijke kinderen van Koos Meinderts wordt verfilmd. De première staat gepland in februari volgend jaar.

   14 maart 2018

   Bekijk details van De club van lelijke kinderen wordt verfilmd

  8. Stephen Hawking overleden

   De Britse natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking is overleden, zo werd vanmorgen vroeg door zijn kinderen bekendgemaakt. Hawking schreef ook kinderboeken, samen met zijn dochter.

   14 maart 2018

   Bekijk details van Stephen Hawking overleden

  9. Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

   Vanmiddag ontving Martin Michael Driessen voor zijn verhalenbundel Rivieren in Rotterdam De Inktaap, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied.

   13 maart 2018

   Bekijk details van Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

 • 0-6

  1. Media Ukkie Dagen 2018

   Mediawijzer.net organiseert dit jaar voor de zevende keer de Media Ukkie Dagen. Dit keer met als thema: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

   14 maart 2018

   Bekijk details van Media Ukkie Dagen 2018

  2. Taartrovers Film Festival 2018

   Het Taartrovers Filmfestival voor peuters en kleuters heeft dit jaar als thema´Lettersoep & Prentenkoek´: een ode aan het kinderboek! Het kinderfilmfestival reist nog tot en met 2 april langs de grote steden van Nederland.

   3 maart 2018

   Bekijk details van Taartrovers Film Festival 2018

  3. Alles is kunst-festival voor kinderen

   Aanstaande zondag 4 maart organiseert Uitgeverij Lemniscaat samen met de Centrale Bibliotheek Rotterdam een kunstfestival speciaal voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

   2 maart 2018

   Bekijk details van Alles is kunst-festival voor kinderen

  4. Interview met Anouk Overman van De Voorleeshoek

   De Voorleeshoek is in een jaar tijd uitgegroeid tot een onmisbare partij voor leesbevordering! 

   1 maart 2018

   Bekijk details van Interview met Anouk Overman van De Voorleeshoek

  5. Sardes-Leespluim voor Het wonder van de appel

   De derde Sardes-Leespluim van 2018 is voor Het wonder van de appel van Andreas Német en Hans-Christian Schmidt.

   27 februari 2018

   Bekijk details van Sardes-Leespluim voor Het wonder van de appel

  6. Beestje, waar ben je? verkozen tot BoekStart Babyboekje 2018

   Beestje, waar ben je? van Nosy Crow en Ingela P. Arrhenius is verkozen tot het BoekStart Babyboekje 2018. Dat werd gisteren bekendgemaakt op de Negenmaandenbeurs.

   22 februari 2018

   Bekijk details van Beestje, waar ben je? verkozen tot BoekStart Babyboekje 2018

  7. Docentendag primair onderwijs

   Woensdag 21 maart a.s. organiseert het Kinderboekenmuseum een docentendag primair onderwijs. Een middag vol inspiratie en praktische tips over lezen, schrijven en leesplezier.

   21 februari 2018

   Bekijk details van Docentendag primair onderwijs

  8. Kerntitels Kinderboekenweek bekend

   De 20 kerntitels van de Kinderboekenweek 2018 zijn bekendgemaakt, ze sluiten aan op het thema Vriendschap en staan centraal in het lesmateriaal voor scholen.

   20 februari 2018

   Bekijk details van Kerntitels Kinderboekenweek bekend

  9. 4 ´poep-boeken´om te lezen na Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

   Mijn kleine meid is sinds een maand helemaal geobsedeerd door poep. We maken veel grapjes en ontdekken dat iedereen poept, ook dieren. Nog even en ze is klaar voor haar potje. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is een klassieker waarbij veel gegiecheld wordt. Wij hebben nog vier andere grappige poep-boeken gevonden!

   19 februari 2018

   Bekijk details van 4 ´poep-boeken´om te lezen na Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

 • 6-12

  1. Lees over natuur in de Boekenweek

   Morgen begint de Boekenweek voor volwassenen. Het thema: natuur. Voor kinderen zijn er ook geweldige boeken over dit onderwerp. Lees je mee?

   9 maart 2018

   Bekijk details van Lees over natuur in de Boekenweek

  2. Stem op het beste boek voor de Kinderjury

   De stembussen zijn open! Alle kinderen van Nederland kunnen stemmen op het beste boek dat in 2017 verscheen. Wat is het beste boek? Jij bent de jury!

   7 maart 2018

   Bekijk details van Stem op het beste boek voor de Kinderjury

  3. Interview met Geert-Jan Roebers

   Deze maand is de Boekenweek voor volwassenen, met als thema Natuur. Voor kinderen zijn er ook veel leuke boeken over dit onderwerp. Bioloog en schrijver Geert-Jan Roebers schreef bijvoorbeeld een ´wedstrijdje tussen coole dieren´ en vertelt erover in dit interview.

   1 maart 2018

   Bekijk details van Interview met Geert-Jan Roebers

  4. Deze kinderen winnen Ronja de roversdochter

   Deze maand is de actie Geef een boek cadeau! Je kunt Ronja de roversdochter voor maar 2 euro kopen. Leesplein geeft 5 exemplaren gratis weg. Lees hier wie de gelukkigen zijn.

   24 februari 2018

   Bekijk details van Deze kinderen winnen Ronja de roversdochter

  5. 4 Doorleestips voor fans van Donald Duck

   Als jij mag kiezen wat je leest, pak je dan het allerliefst een Duckje? Het tijdschrift Donald Duck bestaat al meer dan 65 jaar en miljoenen kinderen hebben leren lezen door de grappige verhalen van de klunzige eend. Wat kunnen Duck-fans nog meer lezen? Leesplein geeft Doorleestips.

   19 februari 2018

   Bekijk details van 4 Doorleestips voor fans van Donald Duck

  6. De regels van Floor op tv

   Vanaf zondag 8 april zendt de VPRO De regels van Floor uit. De nieuwe jeugdserie draait om de eigenwijze Floor en is gebaseerd op de boeken van Marjon Hoffman. Floor bedenkt haar eigen regels en dat leidt soms tot verrassende nieuwe inzichten voor haar familie.

   17 februari 2018

   Bekijk details van De regels van Floor op tv

  7. Lekker lezen over liefde

   Valentijnsdag is de dag van de liefde. Ben jij verliefd? Lees de heerlijkste zwijmelverhalen over liefde en verliefdheid op Valentijnsdag.

   14 februari 2018

   Bekijk details van Lekker lezen over liefde

  8. Geef Ronja cadeau

   Het boek Ronja de roversdochter is nu te koop voor maar 2 euro. Een geweldige aanwinst voor je eigen boekenplank én een perfect cadeautje. Leesplein geeft 5 exemplaren gratis weg. Mail ons aan wie jij Ronja cadeau wilt geven.

   9 februari 2018

   Bekijk details van Geef Ronja cadeau

  9. Gips wordt een tv-serie

   Het boek Gips van Anna Woltz vormt de basis van een nieuwe serie die AVROTROS in december gaat uitzenden op Zapp.

   8 februari 2018

   Bekijk details van Gips wordt een tv-serie

 • 12-15

  1. Lees over de natuur tijdens de Boekenweek

   Morgen begint de Boekenweek. Die draait om boeken voor volwassenen, maar ga eens met je ouders mee naar de boekhandel. Grote kans dat je het ook nog een nieuw boek oplevert! Wij geven je alvast wat leestips.

   9 maart 2018

   Bekijk details van Lees over de natuur tijdens de Boekenweek

  2. Best verzorgde boek

   Vandaag werd bekend wie de prijswinnaars zijn van het best verzorgde boek van 2018. Een van de prijswinnaars is De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westerman.

   5 maart 2018

   Bekijk details van Best verzorgde boek

  3. Interview met Annemarie Bon

   Schrijfster Annemarie Bon schrijft spannende, realistische boeken over heftige onderwerpen. Op Leesplein vertelt ze meer over haar nieuwste boek Challenge.

   1 maart 2018

   Bekijk details van Interview met Annemarie Bon

  4. Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

   Doe mee aan de Jonge Jury en bepaal wie er kans maakt op de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs! Om je een handje op weg te helpen stelden wij op Leesplein alle leestips en nominaties van de Jonge Jury aan je voor.

   22 februari 2018

   Bekijk details van Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

  5. Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2018

   Zojuist zijn de vijf genomineerde titels voor de Woutertje Pieterse Prijs bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.

   21 februari 2018

   Bekijk details van Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2018

  6. Stem jij op Te waar om mooi te zijn?

   Vandaag stellen we weer een titel voor die kans maakt op de Jonge Jury Debuutprijs: Te waar om mooi te zijn van Roxanne Wellens. Na vandaag zijn alle kanshebbers voor een prijs op de Dag van de Jonge Jury voorgesteld. Weet jij al op welke boeken jij wilt stemmen?

   20 februari 2018

   Bekijk details van Stem jij op Te waar om mooi te zijn?

  7. De leesheld van Adam heeft humor

   Adam leest uit zichzelf al graag, hij vindt het steeds leuker. Zijn leesheld is Salaheddine, hij is grappig en intelligent en schreef een boek waarin Adam zichzelf herkent.

   20 februari 2018

   Bekijk details van De leesheld van Adam heeft humor

  8. 3 titels voor de liefhebbers van Dissus

   Hou jij van verhalen waarin de schrijver klassieke verhalen gebruikt als inspiratie, zoals het verhaal over Odysseus in Dissus van Simon van der Geest? Dan hebben wij nog meer tips voor je!

   19 februari 2018

   Bekijk details van 3 titels voor de liefhebbers van Dissus

  9. Is Dertiendagh jouw favoriet?

   De nominaties voor de Jonge Jury Debuutprijs zijn bekend gemaakt! Lees mee en breng jouw stem uit. Vandaag stellen wij Dertiendagh van Maria Postema en Maarten Bruns aan je voor.

   16 februari 2018

   Bekijk details van Is Dertiendagh jouw favoriet?

 • 15-18

  1. Nooit meer slapen

   Komend weekend eindigt de Boekenweek 2018 met het thema natuur. Een film die daar prachtig op aansluit is Nooit meer slapen naar het boek van W.F. Hermans.

   15 maart 2018

   Bekijk details van Nooit meer slapen

  2. Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

   Vanmiddag ontving Martin Michael Driessen in Rotterdam voor zijn boek Rivieren  De Inktaap, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied.

   13 maart 2018

   Bekijk details van Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

  3. Duik mee in de natuur

   Vanavond begint de Boekenweek met het Boekenbal Homo Scribens. Dat bal is alleen voor genodigden, maar van 10 tot en met 18 maart kan iedereen meedoen en de natuur induiken. Natuurlijk hebben we enkele tips voor je. 

   9 maart 2018

   Bekijk details van Duik mee in de natuur

  4. De wand

   Zaterdag begint de Boekenweek 2018 met het thema Natuur. Een film die daar prachtig op aansluit is Die Wand naar het boek van Marlen Haushofer.

   8 maart 2018

   Bekijk details van De wand

  5. Stripevenementen 2018

   Dit jaar zijn er weer een aantal leuke stripevenementen in Nederland, de meeste in de eerste helft van het jaar.

   6 maart 2018

   Bekijk details van Stripevenementen 2018

  6. Nog zes kanshebbers voor Libris Literatuur Prijs

   Vandaag is de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018 bekendgemaakt. Er zijn nog zes titels in de race.

   5 maart 2018

   Bekijk details van Nog zes kanshebbers voor Libris Literatuur Prijs

  7. Best verzorgde boek

   Vandaag werd bekend wie de prijswinnaars zijn van het best verzorgde boek van 2017. Een verrassende prijswinnaar is fotograaf Martijn van der Griendt, maker van Maria, I Need Your lovin´ en onlangs nog jurylid bij de Leesplein selfiewedstrijd.

   5 maart 2018

   Bekijk details van Best verzorgde boek

  8. ECI Literatuurprijs heet nu BookSpot Literatuurprijs

   Omdat ECI nu BookSpot heet, is de naam ECI Literatuurprijs veranderd in BookSpot Literatuurprijs.

   2 maart 2018

   Bekijk details van ECI Literatuurprijs heet nu BookSpot Literatuurprijs

  9. Keukenmeidenroman

   Soms krijg je als schrijver de wind mee. Zo maakte Oprah Winfrey in haar Book Club uitgebreid reclame voor het boek The Help van Katryn Stockett. De verfilming van het boek is de filmtip van deze week.

   1 maart 2018

   Bekijk details van Keukenmeidenroman

Welk voorbeeld geef jij?

Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Dus wil je dat je kind een goede lezer wordt? Lees zelf. Lees samen. Lees voor.

 • Geef een boek cadeau

  Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken kinderen en ouders hoe leuk lezen en voorlezen is. Dus ren op 9 februari naar de boekhandel voor een speciale editie van Ronja de roversdochter.

 • Kanshebbers Libris Literatuur Prijs

  Deze week is de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018 bekendgemaakt. Een jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, selecteerde uit de oogst van afgelopen jaar 18 kanshebbers voor de prijs voor de beste  Nederlandstalige roman.

  Op 5 maart wordt een shortlist van 6 titels bekendgemaakt. De prijsuitreiking van de Libris Literatuur Prijs is op 7 mei.

Agenda

 1. Jeugdboekenmaand Vlaanderen

  Thema: Eureka! Wetenschap & techniek. Zie: Jeugdboekenmaand.

  1 maart 2018

  do 01 mrt

 2. Boekenweek

  83e editie. Het thema is De natuur, daar horen we bij. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Griet Op de Beeck en het essay door Jan Terlouw. Zie: Boekenweek.

  10 maart 2018 t/m 18 maart 2018

  10 mrt t/m 18 mrt

 3. Bekendmaking winnaar De Inktaap

  Literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Jongeren kiezen een winnaar uit de boeken die de ECI Literatuurprijs, de Gouden Uil Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs hebben gewonnen....

  13 maart 2018

  di 13 mrt

 4. Bekendmaking winnaar Dichter bij 4 mei

  20e editie van dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar. Zie: Dichter bij 4 mei.

  15 maart 2018

  do 15 mrt

 5. Bologna Children´s Book Fair

  54e editie van de internationale kinderboekenbeurs met 1.300 standhouders uit 75 landen. Locatie: Bologna, Italië. Zie: Bologna Children´s Book Fair.

  26 maart 2018 t/m 29 maart 2018

  26 mrt t/m 29 mrt

 6. Dutch Comic Con / De Str!pdagen

  Stripevenement. Zie: Dutch Comic Con en De Stripdagen.

  31 maart 2018 t/m 1 april 2018

  31 mrt t/m 01 apr

 7. Bekendmaking winnaars Hans Christian Andersen Awards

  Tweejaarlijke internationale oeuvreprijzen voor auteurs en illustratoren van kinder- en jeugdboeken. Zie: IBBY.

  1 april 2018

  zo 01 apr

 8. Week van de Klassieken

  Tiende editie, thema: Wat is wijsheid? Denken in de klassieke wereld. Zie: Week van de Klassieken.

  5 april 2018 t/m 15 april 2018

  05 apr t/m 15 apr

 9. Lezen Centraal

  Jaarlijks congres van Stichting Lezen. Thema: Ik zie, ik zie wie jij niet ziet... Hoe lezen kan verruimen en verrijken. Met een plenair gedeelte met keynote sprekers en praktijkgerichte sessies en schrijversoptredens....

  11 april 2018

  wo 11 apr