Boekentips

 • 0-6 jaar

  1. Milo ziet de wereld zwart-wit Bekijk details

   Baby´s kun je al vanaf 3 maanden voorlezen. Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen - versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. (Bron: BoekStart)

   Bekijk details van Milo ziet de wereld zwart-wit

  2. Dappere Max Bekijk details

   Iedereen vindt Max de kat schattig. Maar Max is niet schattig, hij is stoer! Hij wil op muizen jagen, maar dat is lastig als je niet weet hoe een muis eruit ziet... Dappere Max van Ed Vere is onderdeel van de serie Tijgerlezen voor beginnende lezers.

   Bekijk details van Dappere Max

  3. Het mooiste dino-boek van 2017 Bekijk details

   Mark Janssen schilderde de dinosaurussen in Dino´s bestaan niet groots, vol kleur, een beetje eng, maar vooral heel indrukwekkend. Het mooiste dino-boek van 2017!

   Bekijk details van Het mooiste dino-boek van 2017

  4. Het griezeligste prentenboek van 2017 Bekijk details

   Sommige monsters lijken schattig, maar ze hebben vlijmscherpe tandjes. Andere monsters stinken, zitten vol snot en slijm of hebben giftige staarten. Dit is een boek vol monsters van Guido van Genechten is het griezeligste prentenboek van 2017. Durf jij erin te kijken...?

   Bekijk details van Het griezeligste prentenboek van 2017

  5. Het meest interactieve peuterboekje van 2017 Bekijk details

   Als het kiekeboe spel de basis voor een prentenboek is, garandeert dit urenlang voorleesplezier met je kindje. Kiekeboe. Rond van Mies van Hout zit boordevol interactie: je kan samen raden, fantaseren, herkennen, benoemen en tellen. Kijk mee in het meest interactieve peuterboekje van 2017.

   Bekijk details van Het meest interactieve peuterboekje van 2017

  6. Het grappigste prentenboek van 2017 Bekijk details

   Wat is het toch fijn om lachend een boek te beginnen. De cover van Heb jij misschien Olifant gezien? spreekt boekdelen... Het grappigste prentenboek van 2017.

   Bekijk details van Het grappigste prentenboek van 2017

  7. Het mooiste tekstloze prentenboek van 2017 Bekijk details

   Daphne Louter won in 2014 de Lemniscaat Illustratorenwedstrijd met Kijk, konijnen en dit jaar verscheen het kinderboek. De redactie van Leesplein is erg onder de indruk van haar debuut en bekroont het tot mooiste tekstloze prentenboek van 2017.

   Bekijk details van Het mooiste tekstloze prentenboek van 2017

  8. Het leukste ABC-boek van 2017 Bekijk details

   Letters ontdekken en oefenen met je grote vriend Boer Boris!Dat maakt De A van appel en de B van Boer Boris het leukste ABC-boek van 2017.

   Bekijk details van Het leukste ABC-boek van 2017

  9. Het mooiste poëzie prentenboek van 2017 Bekijk details

   Dag poes!, geïllustreerd door Mies van Hout, is het mooiste poëzie prentenboek van 2017 voor zowel poëzie fans als kattenliefhebbers!

   Bekijk details van Het mooiste poëzie prentenboek van 2017

 • 6-12 jaar

  1. De wolven van Currumpaw Bekijk details

   Vroeger behoorde het wilde westen van Noord-Amerika aan de wolven toe. Met de komst van de kolonisten veranderde dat, het leefgebied van de wolven werd veel kleiner. De leider van de wolven heette Lobo en alle mensen maakten tevergeefs jacht op hem. Lees het verhaal van Lobo in tekeningen en een klein beetje woorden.

   Bekijk details van De wolven van Currumpaw

  2. Was de aarde vroeger plat? Bekijk details

   Heeft papier een binnenkant? Kun je alle tijd hebben? Is er nog licht als niemand het kan zien? Deze en meer filosofische vragen worden in vrolijke versjes van alle kanten bekeken.

   Bekijk details van Was de aarde vroeger plat?

  3. Het mooiste voorleesboek van 2017 Bekijk details

   Ik geef je mijn hart is een groot en beeldschoon boek. De toverachtige tekeningen, de papierknipkunst én het mooie verhaal maken dit samen tot een heerlijk voorleesboek.

   Bekijk details van Het mooiste voorleesboek van 2017

  4. Het beste debuut van 2017 Bekijk details

   Bijna iedereen kent de tekeningen van Annet Schaap. Ze illustreerde de Hoe overleef ik-serie, de boeken van Jacques Vriens, Janneke Schotveld en vele anderen. Voor het boek Lampje nam ze eens niet de potloden, maar de pen ter hand. Ze schreef een dik, meeslepend, prachtig verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter en haar vreselijke lotgevallen.

   Bekijk details van Het beste debuut van 2017

  5. Het aangrijpendste informatieboek van 2017 Bekijk details

   Ben jij een dierenvriend? Dan zorg je vast goed voor je huisdier, misschien help je op de kinderboerderij, de manege of bij een dierenasiel. Wij waren hier eerst is een boek voor iedereen, maar het meest voor dierenvrienden. Maar pas op: het is aangrijpend. Durf jij het aan?

   Bekijk details van Het aangrijpendste informatieboek van 2017

  6. De fijnste fantasyserie van 2017 Bekijk details

   Met het dappere konijn Podkin Eenoor stapt een nieuwe fantasy-held je leven binnen. Het jonge beestje offert een oor tijdens de ontsnapping aan de vreselijkse gruwelkonijnen, de Gorom. Vanaf dat moment moet hij groot worden. En dapper zijn.

   Bekijk details van De fijnste fantasyserie van 2017

  7. De leukste serie van 2017 voor beginnende lezers Bekijk details

   Wat lees je het liefst? Spannende boeken of grappige boeken, antwoorden de meeste kinderen. Niemand zegt: boeken zonder moeilijke woorden, of boeken met korte zinnen. Ook niet als je net leert lezen. Nu is er de serie Tijgerlezen, met alleen maar grappige en spannende boeken voor beginnende lezers.

   Bekijk details van De leukste serie van 2017 voor beginnende lezers

  8. Het spannendste boek van 2017 Bekijk details

   Thomas en de veer van de griffioen is een boek waar de fans van Thomas en de laatste draken lang naar uitkeken. De beste vriend van Thomas is Long, een draak. Nadat hij in het vorige boek hielp een nieuwe woonplaats voor de draken te vinden, zijn in dit boek de gevleugelde paarden in gevaar. Thomas stort zich in een nieuw avontuur om hen te redden.

   Bekijk details van Het spannendste boek van 2017

  9. Het lekkerste boek van 2017 Bekijk details

   Het grote kinderkookboek voor alle seizoenen is het beste begin van een zalige maaltijd. Maak jij appelmoes, risotto of gebraden kip voor oudjaarsavond?

   Bekijk details van Het lekkerste boek van 2017

 • 12-15 jaar

  1. Vluchteling Bekijk details

   Hoe is het om van de ene op de andere dag te moeten vertrekken uit het land waar je woont? Zonder tijd te hebben om fatsoenlijk je spullen te pakken of afscheid te nemen? Josef, Isabel en Mahmoud weten hoe dit is, want zij maakten het zelf mee.

   Bekijk details van Vluchteling

  2. Thornhill Bekijk details

   Ella is met haar vader verhuisd naar hun nieuwe woning. Via haar slaapkamerraam heeft ze uitzicht op een groot vervallen huis. Het is een beetje spookachtig. Maar dan denkt ze een meisje in de verwilderde tuin te zien.

   Bekijk details van Thornhill

  3. Het meest confronterende boek van 2017 Bekijk details

   Jochem doet alles via zijn telefoon of computer, een leven zonder sociale media is ondenkbaar. Maar dan besluiten zijn ouders te emigreren naar het einde van de wereld, een plek zonder bereik en internet. Hoe dat is lees je in Geest van Daan Remmerts de Vries.

   Bekijk details van Het meest confronterende boek van 2017

  4. Het meest hoopgevende boek van 2017 Bekijk details

   Minty had een prima leven, maar dan besluiten haar ouders te gaan scheiden. Haar wereld stort in elkaar. In Een goede kans van Sarah Moore Fitzgerald leert Minty, met een beetje hulp van Ned, dat ze niet moet opgeven, het wordt weer beter. 

   Bekijk details van Het meest hoopgevende boek van 2017

  5. Het gevoeligste boek van 2017 Bekijk details

   Stap mee het klaslokaal in van meneer Swart voor een aantal interessante lessen over psychologie. Het heeft namelijk veel meer te maken met de dingen die jij dagelijks meemaakt dan je zou denken. Je leest er alles over in Grote gevoelens van Janny van der Molen. 

   Bekijk details van Het gevoeligste boek van 2017

  6. Het avontuurlijkste boek van 2017 Bekijk details

   Malcolm is eerlijk en hulpvaardig, maar ook best nieuwsgierig. Doordat hij vaak helpt in de herberg van zijn vader hoort hij ook wel eens dingen die niet per se voor zijn oren bedoeld zijn. Lees er meer over in La belle sauvage van Philip Pullman.

   Bekijk details van Het avontuurlijkste boek van 2017

  7. Het uitdagendste boek van 2017 Bekijk details

   Juuls broer is omgekomen bij een auto-ongeluk. En alsof dat nog niet voldoende ellende is ontvangt ze daarna bizarre briefjes met uitdagingen, dares. Wat de afzender met die dares wil bereiken lees je in Verwoest van Margje Woodrow.

   Bekijk details van Het uitdagendste boek van 2017

  8. Het beste debuut van 2017 Bekijk details

   Erik had niet voorzien dat een suffe opdracht voor geschiedenis zo anders zou uitpakken dan hij had verwacht. Voor hij het weet is hij met vrienden op zoek in de duinen naar een bunker die nog niet is ontdekt door de kenners. Ga in Dertiendagh van Maria Postema & Maarten Bruns mee op deze ongebruikelijke ontdekkingstocht.

   Bekijk details van Het beste debuut van 2017

  9. Het rechtvaardigste boek van 2017 Bekijk details

   In De zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann vind je alles wat je moet weten over het recht. Dat had een heel saai boek kunnen worden, maar dat is het zeker niet. Het is een volledig in kleur geïllustreerd, leesbaar en boeiend boek dat eigenlijk over alles gaat.

   Bekijk details van Het rechtvaardigste boek van 2017

 • 15-18 jaar

  1. Niemands meisje Bekijk details

   Hoe voelt het als niemand naar je omkijkt en niemand aandacht voor je heeft? In Niemands meisje van Lydia Rood lees je door de ogen van de 18-jarige Liesbeth hoe dat is en hoe eenzaam je dan voelt. 

   Bekijk details van Niemands meisje

  2. The Glittering Court Bekijk details

   Begin het nieuwe jaar goed met de avontuurlijke schelmenroman van Richelle Mead: The Glittering Court. 

   Bekijk details van The Glittering Court

  3. Het meest verontrustende schoolboek van 2017 Bekijk details

   Geniet nog maar even van je laatste vakantiedag, want school is gevaarlijk. Lees het maar na in De gevaarlijkste plek ter wereld van Lindsey Lee Johnson. 

   Bekijk details van Het meest verontrustende schoolboek van 2017

  4. Het gekste boek van 2017 Bekijk details

   Een pluizig bolletje dat tegen je praat. En waar je vervolgens niet meer zonder kunt. Veel gekker moet het niet worden? Lees Fuzzie van Hanna Bervoets.

   Bekijk details van Het gekste boek van 2017

  5. Het mooiste boze boek van 2017 Bekijk details

   Tessel is in de war, verdrietig en uiteindelijk heel, heel boos. En zo wordt Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen een van de mooiste boze boeken van 2017.

   Bekijk details van Het mooiste boze boek van 2017

  6. Een van de beste YA-debuten van 2017 Bekijk details

   Een goede YA-roman schrijven? Catherine Barter probeerde het en haar debuut Onruststokers mogen we gerust een van de beste debuten van 2017 noemen.

   Bekijk details van Een van de beste YA-debuten van 2017

  7. Het mooiste coming-of-age-boek van 2017 Bekijk details

   Zes bevriende middelbare scholieren wonen samen in een eigen huis. Een van hen vertelt over hun gouden tijd. Lees in Auerhaus van Bov Bjerg, het mooiste coming-of-age-boek van 2017.

   Bekijk details van Het mooiste coming-of-age-boek van 2017

  8. Het fijnste fantasyboek van 2017 Bekijk details

   De eerste twee delen verschenen al eerder, maar de bekroning kwam in 2017: met Hof van vleugels en verwoesting sloot Sarah J. Maas een meeslepende fantasyserie af. 

   Bekijk details van Het fijnste fantasyboek van 2017

  9. Het boek uit 2017 waar het langst naar uitgekeken is Bekijk details

   Fans hebben er reikhalzend naar uitgekeken en op de tiende van de tiende maand van 2017 was er dan eindelijk een nieuwe John Green: Schildpadden tot in het oneindige. 

   Bekijk details van Het boek uit 2017 waar het langst naar uitgekeken is

Nieuws over boeken en schrijvers

 • Ouders

  1. Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum verwerft de illustraties van Charlotte Dematons

   Charlotte Dematons heeft haar originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, overgedragen aan het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum. De in Frankrijk geboren illustratrice is bekend van klassiekers als Nederland, De gele ballon en Grimm. Haar werk wordt in diverse landen uitgegeven en is vele malen bekroond.

   17 januari 2018

   Bekijk details van Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum verwerft de illustraties van Charlotte Dematons

  2. Programma Lezen Centraal 2018 bekend

   Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, vindt plaats op woensdag 11 april in Leeuwarden. Het thema is ´Ik zie, ik zie wie jij niet ziet... Hoe lezen kan verruimen en verrijken´. Het programma is nu bekend.

   17 januari 2018

   Bekijk details van Programma Lezen Centraal 2018 bekend

  3. Aftrap Lees met andermans ogen

   De campagne Lees met andermans ogen wordt vanmiddag gelanceerd bij het Binnenhof in Den Haag. Hierbij gaan Tweede Kamerleden in gesprek met levende boeken in een mobiele Mensenbieb.

   17 januari 2018

   Bekijk details van Aftrap Lees met andermans ogen

  4. NBD Biblion en CPNB continueren samenwerking

   NBD Biblion en CPNB gaan in 2018 een nieuwe vorm van partnerschap aan. De focus van de financiële ondersteuning van NBD Biblion aan de CPNB is gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken.

   16 januari 2018

   Bekijk details van NBD Biblion en CPNB continueren samenwerking

  5. #bibvooriedereen

   Aanstaande vrijdag vindt de formele aftrap plaats van de Vlaamse campagne #bibvooriedereen. Die ochtend krijgen zes Vlaamse bibliotheken een knuffel van abonnees.

   16 januari 2018

   Bekijk details van #bibvooriedereen

  6. Collectie StOK verhuist naar Lochem

   Door de verhuizing van de Deventer bibliotheek is er binnenkort geen ruimte meer beschikbaar voor de collectie van Stichting ’t Oude Kinderboek. De stichting heeft besloten dit voorjaar te verhuizen naar Lochem. 

   16 januari 2018

   Bekijk details van Collectie StOK verhuist naar Lochem

  7. Doorleestips januari

   We blijven ook dit jaar doorlezen op Leesplein: iedere derde maandag van de maand geven we Doorleestips bij bekende boeken. Vandaag de eerste reeks van 2018.

   15 januari 2018

   Bekijk details van Doorleestips januari

  8. Eerste fase jeugdbibliotheek.nl online

   Vanaf vandaag staat de eerste fase van www.jeugdbibliotheek.nl live. In deze eerste versie ligt de focus op kinderen van 9 tot 12 jaar.

   15 januari 2018

   Bekijk details van Eerste fase jeugdbibliotheek.nl online

  9. Janken

   Vanaf vandaag schrijft Koos Meinderts de maandelijkse blog voor Leesplein. Hij neemt het stokje over van Annemieke van Manen. Koos´ eerste bijdrage staat nu online: Janken.

   15 januari 2018

   Bekijk details van Janken

 • 0-6

  1. 5 boeken net zo lief als Kleine IJsbeer

   Lars, de Kleine IJsbeer, is al 30 jaar heel geliefd bij jonge kinderen, hun (groot)ouders en leerkrachten. Welke prentenboeken over een ijsbeer zijn er nog meer de moeite waard om voor te lezen en mee aan de slag te gaan in de klas?

   15 januari 2018

   Bekijk details van 5 boeken net zo lief als Kleine IJsbeer

  2. Janken

   Vanaf vandaag schrijft Koos Meinderts de maandelijkse blog voor Leesplein. Hij neemt het stokje over van Annemieke van Manen. Koos´ eerste bijdrage staat nu online: Janken.

   15 januari 2018

   Bekijk details van Janken

  3. Laat je inspireren door Hans & Monique Hagen!

   We beginnen 2018 met een mooie nieuwjaarsboodschap van Hans & Monique Hagen, de Kinderboekenambassadeux van Nederland. 

   1 januari 2018

   Bekijk details van Laat je inspireren door Hans & Monique Hagen!

  4. 2018!

   De redactie van Leesplein sluit vandaag weer een mooi Leespleinjaar af. We bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan Leesplein.

   31 december 2017

   Bekijk details van 2018!

  5. Recordaantal bezoekers Kinderboekenmuseum / Literatuurmuseum

   Het Kinderboekenmuseum / Literatuurmuseum heeft in 2017 een recordaantal bezoekers behaald. Vandaag werd de 3-jarige Pieter uit Den Haag als 100.000ste bezoeker verwelkomd.

   29 december 2017

   Bekijk details van Recordaantal bezoekers Kinderboekenmuseum / Literatuurmuseum

  6. Lees de mooiste boeken voor met Winterlezen

   De kerstvakantie begint. Lekker veel tijd om samen met je kindje de allermooiste boeken van 2017 te lezen. Maandag beginnen we met Winterlezen: elke dag in de kerstvakantie tippen wij het spannendste, het mooiste of het grappigste boek van 2017 om voor te lezen. Lees je mee!

   21 december 2017

   Bekijk details van Lees de mooiste boeken voor met Winterlezen

  7. 5 boeken over het kerstverhaal net als Kerstmis van Dick Bruna

   De klassieker Kerstmis van Dick Bruna is na 50 jaar nog steeds immens populair om voor te lezen aan jonge kinderen. Voor zowel peuters als kleuters zijn er nog vele andere geschikte prentenboeken gemaakt over het kerstverhaal en de geboorte van Jezus. Wij geven vijf boekentips.

   18 december 2017

   Bekijk details van 5 boeken over het kerstverhaal net als Kerstmis van Dick Bruna

  8. KIDDO-Leespluim wordt Sardes-Leespluim

   De KIDDO-Leespluim, die maandelijks door KIDDO wordt toegekend aan een recent uitgebracht boek voor kinderen, gaat vanaf 1 januari 2018 over naar Sardes. SWP, uitgever van KIDDO, vindt het na ruim zes jaar tijd om het stokje door te geven.

   14 december 2017

   Bekijk details van KIDDO-Leespluim wordt Sardes-Leespluim

  9. Winterpret in het Kinderboekenmuseum

   Tijdens de Kerstvakantie zijn er extra veel en vooral ook leuke dingen te doen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

   14 december 2017

   Bekijk details van Winterpret in het Kinderboekenmuseum

 • 6-12

  1. 5 boeken voor fans van Pippi Langkous

   Pippi is sterk, eigenwijs en doet precies waar ze zin in heeft. Met haar paard, een aap en een kist vol goudstukken woont ze helemaal alleen in Villa Kakelbont. Lees jij graag over stoere meiden die veel beleven? Bekijk dan deze Doorleestips.

   15 januari 2018

   Bekijk details van 5 boeken voor fans van Pippi Langkous

  2. Interview met Hans en Monique Hagen

   Waarom is het hun baan om lezen te stimuleren? Dat vertellen Kinderambassadeurs Hans en Monique Hagen in dit interview. Ze vertellen ook over gedichten en over hun lievelingsboek.

   1 januari 2018

   Bekijk details van Interview met Hans en Monique Hagen

  3. 2018!

   De redactie van Leesplein sluit vandaag weer een mooi Leespleinjaar af. We bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan Leesplein.

   31 december 2017

   Bekijk details van 2018!

  4. Plannen van de regering in begrijpelijke taal

   Kinderen moeten kunnen meepraten over beslissingen waar zij mee te maken krijgen, staat in het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dus ook over de plannen van de regering. Om er een mening over te hebben, moet je weten wat die plannen zijn. Daarom is het regeerakkoord vertaald in tekst die begrijpelijk is voor kinderen.

   28 december 2017

   Bekijk details van Plannen van de regering in begrijpelijke taal

  5. Win een boek in de Kennisquiz

   Het is zo simpel: lees het interview en beantwoord zes meerkeuzevragen. Heb je alles goed? Misschien win jij een boek!

   22 december 2017

   Bekijk details van Win een boek in de Kennisquiz

  6. Lees de beste boeken met Winterlezen

   De kerstvakantie begint. Lekker veel tijd om de allerbeste boeken van 2017 te lezen. Maandag beginnen we met Winterlezen: elke dag het spannendste, het mooiste of het grappigste boek. Lees mee!

   21 december 2017

   Bekijk details van Lees de beste boeken met Winterlezen

  7. 3 magische series voor fans van Harry Potter

   Magische krachten, grote problemen en kinderen die het zelf moeten oplossen: als dat de ingrediënten van jouw lievelingsboeken zijn, lees dan deze series. Net zo spannend, magisch en meeslepend als Harry Potter.

   18 december 2017

   Bekijk details van 3 magische series voor fans van Harry Potter

  8. Mare (14) wint de Selfiewedstrijd

   De jury had een lastige klus met al die prachtige inzendingen voor onze selfiewedstrijd. Uiteindelijk is de veertienjarige Mare als winnaar aangewezen. Zij wint een afdruk van haar selfie op canvas. De winnaars van de boekenpakketten zijn Siem (9), Noortje (12), Tycho (13) en Oscar (2) & Nica (7). Tobias (8) is de winnaar van het schilderij van Thaïs Verheyden.

   8 december 2017

   Bekijk details van Mare (14) wint de Selfiewedstrijd

  9. KerstLuisteren met de LuisterBieb

   Liever luisteren dan lezen? Download dan de app LuisterBieb en laat je verrukkelijk voorlezen. Kies bijvoorbeeld Teunis, over een olifant in de mensenwereld. Of raak in kerstsfeer met Reis naar de Noordpool (Polar Express).

   7 december 2017

   Bekijk details van KerstLuisteren met de LuisterBieb

 • 12-15

  1. Betüls juf is zijn leesheld

   Hij nam een voorbeeld aan zijn lerares op de basisschool die goed kon voorlezen en werd zelf voorleeskampioen. Nu leest Betül nog steeds graag, maar wel op een andere manier.

   16 januari 2018

   Bekijk details van Betüls juf is zijn leesheld

  2. 4 boeken voor de fans van Alleen op de wereld

   Dit verhaal over Remi is al door velen gelezen, het is verfilmd en er is een serie over gemaakt. Misschien is het wel een van de bekendste verhalen. Heb jij het ook gelezen en ben je op zoek naar verhalen die net zo ontroerend zijn? Lees dan verder.

   15 januari 2018

   Bekijk details van 4 boeken voor de fans van Alleen op de wereld

  3. De ouders van Juan zijn echt leeshelden

   Eigenlijk kijkt Juan liever een verfilming dan dat hij een verhaal leest, maar zijn vader heeft hem aangeraden om meer te lezen en gaf hem enkele boeken. Daar bleek een goed verhaal tussen te zitten!

   12 januari 2018

   Bekijk details van De ouders van Juan zijn echt leeshelden

  4. Lamiae raakte nieuwsgierig naar boeken door haar vriendin

   Voor Lamiae is haar vriendin haar leesheld, zij zorgde ervoor dat haar hekel aan lezen verdween en maakte haar nieuwsgierig naar de verhalen.

   9 januari 2018

   Bekijk details van Lamiae raakte nieuwsgierig naar boeken door haar vriendin

  5. Leerlingen St-Gregorius schrijven over hun leesheld

   Wie is jouw leesheld? De komende weken vertellen dertien leerlingen uit 3vmbo-t van het St-Gregorius College in Utrecht door wie zij verslingerd raakten aan lezen.  

   8 januari 2018

   Bekijk details van Leerlingen St-Gregorius schrijven over hun leesheld

  6. Interview met Hans Hagen

   Aan het eind van deze maand vindt de Poëzieweek weer plaats. Om alvast in de stemming te komen spraken wij met Hans Hagen over zijn nieuwste dichtbundel Onbreekbaar, die binnenkort verschijnt.

   1 januari 2018

   Bekijk details van Interview met Hans Hagen

  7. 2018!

   De redactie van Leesplein sluit vandaag weer een mooi Leespleinjaar af. We bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan Leesplein.

   31 december 2017

   Bekijk details van 2018!

  8. Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

   Heb jij al een stapel boeken klaar liggen om te lezen voor de Jonge Jury? Om je een handje te helpen hebben wij op Leesplein alle Leestips van de Jonge Jury aan je voorgesteld.

   22 december 2017

   Bekijk details van Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

  9. Lees de beste boeken met Winterlezen

   Het einde van het jaar komt in zicht en de tijd van de lijstjes begint. Op Leesplein delen we vanaf maandag de beste boeken uit 2017. Lees mee met de spannendste thriller, de beste graphic novel of het ontroerendste verhaal.

   21 december 2017

   Bekijk details van Lees de beste boeken met Winterlezen

 • 15-18

  1. Betüls juf was ´de beste voorlezer ooit´

   Betül denkt met plezier terug aan haar lerares van de basisschool, die zo prachtig kon voorlezen. Door haar is ze een lezer geworden.  

   16 januari 2018

   Bekijk details van Betüls juf was ´de beste voorlezer ooit´

  2. 3 boeken die net zo grappig zijn als Tsjik

   Houd je van boeken met humor? Dan kun je je hart ophalen aan Tsjik van Wolfgang Herrndorf en drie andere grappige boeken.

   15 januari 2018

   Bekijk details van 3 boeken die net zo grappig zijn als Tsjik

  3. BNG Literatuurprijs 2017 voor Marjolijn van Heemstra

   Marjolijn van Heemstra heeft met haar roman En we noemen hem de BNG Bank Literatuurprijs 2017 gewonnen.

   12 januari 2018

   Bekijk details van BNG Literatuurprijs 2017 voor Marjolijn van Heemstra

  4. Juan kiest zijn ouders als leeshelden

   Juan leest vooral omdat het moet. Maar zou best meer op zijn leesgrage vader willen lijken. 

   12 januari 2018

   Bekijk details van Juan kiest zijn ouders als leeshelden

  5. Boris Dittrich schrijft geschenk Spannende Boeken Weken 2018

   Oud-politicus Boris Dittrich mag het Geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken in juni 2018 schrijven. De titel is al bekend: Barst. 

   11 januari 2018

   Bekijk details van Boris Dittrich schrijft geschenk Spannende Boeken Weken 2018

  6. Weeffout in de sterren

   John Greens grote hit eindelijk op tv. De filmtip van deze week is The Fault in Our Stars.

   11 januari 2018

   Bekijk details van Weeffout in de sterren

  7. Doe mee aan Write Now!

   Droom je ervan schrijver te worden? Doe dan mee aan Write Now!, de landelijke schrijfwedstrijd voor jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Je kunt tot 3 april 2018 iets insturen. 

   10 januari 2018

   Bekijk details van Doe mee aan Write Now!

  8. Lamiae leest dankzij haar vriendin

   Lamiae wist meteen wie haar leesheld was: haar vriendin. Deel 1 in de serie Mijn leesheld, waarin leerlingen van het St.Gregorius vertellen door wie ze zijn gaan lezen. 

   9 januari 2018

   Bekijk details van Lamiae leest dankzij haar vriendin

  9. Nena raakt vertederd door Billy de kat

   Onze blogger Nena Veenstra las het waargebeurde verhaal over de vriendschap tussen een autistische jongen en een kat: Billy de kat.  

   8 januari 2018

   Bekijk details van Nena raakt vertederd door Billy de kat

Welk voorbeeld geef jij?

Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Dus wil je dat je kind een goede lezer wordt? Lees zelf. Lees samen. Lees voor.

 • Geef een boek cadeau

  Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken kinderen en ouders hoe leuk lezen en voorlezen is. Dus ren op 9 februari naar de boekhandel voor een speciale editie van Ronja de roversdochter.

 • KerstLuisteren met LuisterBieb

  Liever luisteren dan lezen? Download dan de app LuisterBieb en laat je verrukkelijk voorlezen. Raak bijvoorbeeld in kerstsfeer met Reis naar de Noordpool (Polar Express).

  Luisterlezen is een ontspannen manier om van verhalen te genieten. Als je lezen moeilijk vindt, bijvoorbeeld door dyslexie. Als je in de auto zit en misselijk wordt van lezen. Of als je tegelijkertijd iets anders wilt doen, zoals bijvoorbeeld het kerstdiner voorbereiden.

Agenda

 1. Nationale Voorleesdagen

  Prentenboek van het Jaar: Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup (Gottmer). Zie: Nationale Voorleesdagen.

  24 januari 2018 t/m 3 februari 2018

  24 jan t/m 03 feb

 2. Poëzieweek

  Thema: Theater. Het Poëziegeschenk wordt geschreven door Peter Verhels. Zie: Poëzieweek.

  25 januari 2018 t/m 31 januari 2018

  25 jan t/m 31 jan

 3. Bekendmaking en uitreiking VSB Poëzieprijs

  Uitreiking Poëzieprijs. Zie: Stichting VSB Poêzieprijs.

  25 januari 2018

  do 25 jan

 4. Jeugdboekenmaand Vlaanderen

  Thema: Eureka! Wetenschap & techniek. Zie: Jeugdboekenmaand.

  1 maart 2018

  do 01 mrt

 5. Boekenweek

  83e editie. Het thema is De natuur, daar horen we bij. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Griet Op de Beeck en het essay door Jan Terlouw. Zie: Boekenweek.

  10 maart 2018 t/m 18 maart 2018

  10 mrt t/m 18 mrt

 6. Bekendmaking winnaar De Inktaap

  Literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Jongeren kiezen een winnaar uit de boeken die de ECI Literatuurprijs, de Gouden Uil Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs hebben gewonnen....

  13 maart 2018

  di 13 mrt

 7. Bekendmaking winnaar Dichter bij 4 mei

  20e editie van dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar. Zie: Dichter bij 4 mei.

  15 maart 2018

  do 15 mrt

 8. Bologna Children´s Book Fair

  54e editie van de internationale kinderboekenbeurs met 1.300 standhouders uit 75 landen. Locatie: Bologna, Italië. Zie: Bologna Children´s Book Fair.

  26 maart 2018 t/m 29 maart 2018

  26 mrt t/m 29 mrt

 9. Dutch Comic Con

  Stripevenement. Zie: Dutch Comic Con.

  31 maart 2018 t/m 1 april 2018

  31 mrt t/m 01 apr